НОВИНИ

Проверки на границата за залежали зеленчуци от Гърция

Българската агенция по безопасност на храните проверява на граничен пункт Кулата всички автомобили, които внасят плодове и зеленчуци в страната ни. Проверките се извършват съвместно с НАП и Агенция „Митници". Целта е да се предотврати вносът на некачествени и негодни за консумация плодове и зеленчуци в страната ни. Основателно ли е притеснението, че е възможно да бъдат внасяни у нас залежали зеленчуци?

bnt avatar logo
от Ирина Николова
11:49, 04.03.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Именно поради факта, че блокадата на българо-гръцката граница продължи повече от месец, Българската агенция по безопасност на храните се опасява, че е възможно стоката, която се внася в страната ни да е застояла по складовете в Гърция.

Притесненията са да не бъде внесена развалена стока в страната ни, която да се консумира от българските граждани. Затова се проверяват качеството на зеленчуците и плодовете, които се внасят. Следи се за етикетите и придружаващите документи. Основно в момента се внася цитруси, зеле и марули, казаха инспектиращите.

От началото на деня са извършени общо пет проверки на ГКПП "Кулата", като за сега не са открити никакви нарушения, каза нашият кореспондент в района Ирина Николова. На ГКПП "Илинден", където също има проверки, до момента не са минавали превозни средства, които искат да внесат зеленчуци и плодове в страната ни.

Вчера са извършени общо 11 проверки, при които също не е констатирано никакво нарушение.

Такива проверки се извършва и на македонската граница, но там проверката е постоянна, а не кампанийна, защото е външна граница с ЕС.

От БАБХ заявиха, че българските потребители могат да са спокойни, че консумират качествени плодове и зеленчуци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БГ Радио празнува 15 години
"БГ Радио" празнува 15 години
Конкурси за културни проекти
Конкурси за културни проекти