НОВИНИ

​Италиански бойни самолети в охраната на въздушното ни пространство през лятото

Италиански бойни самолети ще дават дежурство по охрана на българското въздушно пространство съвместно с българските ВВС през лятото на тази година. Това съобщи министърът на отбраната Стефан Янев. Страната ни няма да плаща за това.

Александър Марков
от Александър Марков
15:36, 23.02.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Янев разясни още, че бившето ръководство на МО е изготвило Концепция за съвместна охрана на небето ни, в която се отправя предложение към Полша срещу заплащане. Сега ведомството ще търси варианти да денонсира финансовата част на концепцията. Янев допълни, че първите нови двигатели за авиацията ни се чакат през март-април от "Авионамс", така че летателният ресурс на самолетите да бъде удължен. Придвижва се и проектът за закупуване на нов многоцелеви самолет.

Стефан Янев, министър на отбраната: Българските летци, които изпълняват ежедневно тази задача по охрана на въздушното пространство, летят при много нисък стандарт. Те не достигат никакъв стандарт. Стандартът за един пилот е 180 часа. Някакъв разумен стандарт е имало през годините - поне на тези хора в порядъка на 40 часа. В момента е доста по-ниско. Единствено разчитаме на техния професионализъм и, да го кажем честно, на късмет.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандали в съдебната зала на делото срещу Ценко Чоков
Скандали в съдебната зала на делото срещу Ценко Чоков
Спешна акция спасява последните две животни в зоопарка в Мосул
Спешна акция спасява последните две животни в зоопарка в Мосул