НОВИНИ

Италиански изтребители на "Граф Игнатиево"

Съвместна мисия на България и Италия по опазване на въздушното пространство в авиобаза "Граф Игнатиево". Началото беше дадено с церемония по сертифициране. От утре до 15-ти октомври изтребителите на двете държави ще изпълняват заедно задачите по охрана на въздушната територия на България.

bnt avatar logo
от БНТ
15:49, 14.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО. На церемонията заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов подчерта, че решението на Министерски съвет е за пълно използване на способностите на българските ВВС и ограничено използване на италианските въздушни сили при охраната на родното въздушно пространство.

;
Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната: По-добре е да го извършваме съвместно, защото ще воюваме съвместно. Ако се наложи да воюваме по чл.5, към нашите ВВС ще дойде огромно число съюзни самолети, които ще кацнат на българска територия и ще трябва да воюват заедно с нашите ВВС. Ако ние модернизираме нашата авиация, ще може и нашите самолети да ходят на съвместни Еърполисинги по същата мисия на територията на други държави.
генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Италианските ВВС ще дежурят с 2 самолета в същата готовност и екипажи, както българските ВВС. Приоритет ще имат българските ВВС за действия по реален нарушител. За употребата на оръжие разрешение ще се дава единствено от министъра на отбраната и след негово разрешение, ще се употребява от българските ВВС. Ако трябва това да бъде разрешено и на италианските ВВС, то ще бъде разрешено отново от министъра на отбраната на Република България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 3700 френски военнослужещи преминаха през парада на Шанз-елизе
Над 3700 френски военнослужещи преминаха през парада на Шанз-елизе
Инспекцията по труда е издала близо 300 акта за първите шест месеца
Инспекцията по труда е издала близо 300 акта за първите шест месеца