САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Иван Гешев пред БНТ: Решение за екстрадицията на Арабаджиеви се очаква през май

Очаква се през месец май Испания да реши окончателно дали ще екстрадира Ветко и Маринела Арабаджиеви у нас. Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви пред "По света и у нас", че докато са били издирвани, Арабаджиеви са се опитвали да пречат на разследването срещу тях. Гешев коментира и присъдите по делото "Иванчева", според него присъдата е съобразена със закона. Със заместник-главния прокурор разговаря Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 17.04.2019
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Първата инстанция на испанския съд е разрешил екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двамата са обжалвали и сега се очаква окончателно решение.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Доколкото разполагам с предварителна информация това ще е в началото на май месец. Работи се по делото, имаме готовност, макар че то е огромно, да го приключим в максимално кратки срокове, доколкото е възможно при това море от доказателства.

Испанските власти са ни предали иззетите от Арабаджиеви 26 телефона. Съдържанието на 6 вече е анализирано от прокуратурата и данните са приложени по делото.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Интересни неща, които са от предмета на досъдебното производство, анализ на определени, включително, ако говорим за жълтата част, анализ на служители от НАП с кой могат да се разберат, с кой не могат да се разберат, с кого са близки, с кого не са близки. Упорито търсене от явни източници за информация за мен, за съдии конкретно от Специализирания наказателен съд.
-Има ли данни, че са се опитвали докато са зад граница, след като бяха обявени за издирване да въздействат по някакъв начин върху самото разследване, върху досъдебното производство, да укрият доказателства?
- Такива данни има в използваните от тях телефони, да.
;

Иван Гешев определи присъдите срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров като успех за специализираната прокуратура. Коментира обаче, че ако от мотивите излезе оправдателно произнасяне за получаването на подкупа, държавното обвинение ще протестира пред Апелативния спецсъд.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: По това дело бяха събрани всички възможни доказателства. Колеги са казвали, че за 30 г. опит нямат толкова събрани доказателства от всякакъв характер.

Гешев е категоричен, че тезата на Петко Дюлгеров за натиск при разпита и отказа му от показания е защитна.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Така правят всички подсъдими. Така правят и циганите, включително по делата. Това е масово. Въпросът е, че не очаквахме, че той няма да даде обяснения в хода на съдебното производство.

След присъдата, пред медиите, Петко Дюлгеров обясни, че на 17 април 2018 г. преди да бъде арестуван се е срещнал с бизнесмена Александър Ваклин и от него е получил 14 000 евро консултантски хонорар.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Някои му викат хонорар. Други му викат подкуп. Зависи от гледната точка на всеки. В случая според нас или представителите на прокуратурата това е подкуп. Той просто си е взел процента от сумата, която е предал на останалите подсъдими.
;

Иван Гешев обясни, че не иска да участва в избора за главен прокурор, защото различни групи вътре и извън съдебната власт се опитват да влияят с нечисти намерения и средства. Даде пример с протеста, който подкрепя едновременно Десислава Иванчева и Лозан Панов и изрази възмущение, че съдия номер едно не се е разграничил.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: За никого не е тайна каква е ситуацията да кажем във Върховния касационен съд и каква позиция заема председателят му. Значи, ако ти искаш да си адвокат, ставаш адвокат, търсиш си клиенти и ти плащат, но не седиш в магистратурата. Ако искаш да си политик, отиваш правиш си партия, ставаш член на партия, кандидатираш се, но пак не седиш в магистратурата. И за мен това, казвам го откровено и ясно, с ясното съзнание за всички последствия, които ще последват след това нещо, е навлизане на политиката в съдебната власт.

Иван Гешев коментира още, че се работи по проверките на имотните сделки на политици и лица заемащи високи държавни постове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мълния рани четирима души на гръцкия Акропол
Мълния рани четирима души на гръцкия Акропол
Бивш президент на Перу се простреля смъртоносно след обвинения в корупция
Бивш президент на Перу се простреля смъртоносно след обвинения в корупция