НОВИНИ

Ивайло Калфин: Трудовите злополуки намаляват

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че броят на трудовите злополуки намалява, но когато става дума за човешки животи, статистиката е без значение, допълни още той.

ивайло калфин трудовите злополуки намаляват
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 28.04.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Всеки един живот е важен и всяка една смърт е уникална трагедия, отбелязва Калфин във видеообръщение по повод 28 април - Световен ден за безопасност на труда, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

;;

Вицепремиерът припомня, че през тази година Международната организация на труда поставя фокуса върху проблема със стреса на работното място. По думите на Калфин темата е важна за България, но днес е важно и да споменем всички хора, които са загубили живота си на работното си място. За 2015 г. черната статистика показва, че 85 души са загинали при инциденти по време на работа, припомня министър Калфин.

Калфин отбелязва, че повечето от загиналите са работили без трудови договори и при лоши условия за безопасност.

"В 21 век всеки един от нас - и работодателите, и работниците, сме отговорни за това да сведем този брой до нула", заяви министърът. По думите му никой не бива да работи без договори, в лоши условия на труд и без гарантирани минимални права.

Главната инспекция по труда и всички, които се занимават с политики по отношение на труда в Министерството на труда и социалната политика, няма да спестят сили, за да оказват и контрол, и натиск спрямо некоректните работодатели, посочва Калфин.

Данните на ГИТ за смъртността при инциденти на работното място показват, че за 2015 броят на загиналите е 85, като през 2014 - той е бил 101. По отношение на стреса на работното място, данните в различните страни от ЕС показват, че в икономически дейности като здравеопазването, на стрес са изложени между 50 и 60 на сто от работещите.

Сходни са и резултатите от Националното изследване на условията на труд в България. Проучването сочи, че 40 на сто от работещите българи се оплакват от стрес, а над 60 на сто - от обща умора. Между 20 и 26 на сто от работещите у нас страдат от проблеми със съня, тревога и раздразнение, неразположения, които също се проявяват в резултат на стреса.и.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов в Денят започва в 8.00 часа
Премиерът Бойко Борисов в "Денят започва" в 8.00 часа
Разкриха депо за контрабандни цигари в София
Разкриха депо за контрабандни цигари в София