НОВИНИ

"Избелването" на Оскарите. Какво да очакваме на церемонията тази вечер

Тазгодишната церемония за наградите "Оскар" обещава оспорвана надпревара в категорията за най-добър филм, изпълнения от Лейди Гага и Сам Смит и много добър шанс за Леонардо ди Каприо и Силвестър Сталоун да спечелят първите си статуетки. Никой обаче не обсъжда точно това.

bnt avatar logo
от АР/БТА
18:14, 28.02.2016
Чете се за: 01:57 мин.
Още
избелването оскарите очакваме церемонията вечер

Водещият на церемонията Крис Рок и продуцентите на телевизионното предаване Реджиналд Хъдлин и Дейвид Хил, които би трябвало да рекламират шоуто тази седмица, за да имат повече зрители, са като онемели. Официалните представители на академията също предпочитат дискретността.

Най-коментираната тема е за липсата на расово разнообразие в актьорските номинации.

Тя доминира в радио и телевизионните предавания и застрашава да завладее най-важната нощ за киноиндустрията. Продуцентите Хъдлин и Хил са изправени пред предизвикателството да представят най-добрите страни на киноиндустрията в момент, когато на преден план са излезли най-лошите й страни.

Очаква се Крис Рок, който нарече Холивуд "индустрия за бели" през 2014 г., да засегне темата за по-малките шансове за цветнокожите. Според хората от киноиндустрията той е идеален за целта. Звездите, които ще връчват наградите, са с всякакъв цвят на кожата - Морган Фрийман, София Вергара, Кевин Харт, Упи Голдбърг, Сара Силвърман, Тина Фей, Кери Уошингтън, Куинси Джоунс, Джей Джей Ейбрамс, Дейзи Ридли. Миналогодишните победители Еди Редмейн, Патриша Аркет, Джей Кей Симънс, Джулиан Мур, Джон Леджънд и Комън също са сред тях.


;

Най-важни са номинираните, които малко бяха пренебрегнати тази година заради проблемите в киноиндустрията.

"Завръщането" води с 12 номинации, включително за най-добър филм. Най-големите му съперници в тази категория са "Големият залог" и "Спотлайт". Останалите претенденти за "Оскар" за най-добър филм са "Бруклин", "Лудия Макс: Пътят на яростта", "Мостът на шпионите, "Марсианецът", "Стая".

Водещите претенденти за "Оскар" за най-добър филм си разпределиха наградите на гилдиите. "Спотлайт" спечели голямата награда на Гилдията на актьорите, "Големият залог" - на Гилдията на продуцентите, а "Завръщането" донесе на Алехандро Гонсалес Иняриту наградата на режисьорската гилдия за втора поредна година. Много членове на академията са от тези гилдии, което означава, че Иняриту може да получи втория си "Оскар". Негови конкуренти в режисьорската категория са Адам Маккей за "Големият залог", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта", Лени Ейбрахамсън за "Стая" и Том Маккарти за "Спотлайт".;

Леонардо ди Каприо и Бри Ларсън доминираха в останалите наградни церемонии през този сезон и са фаворити за наградата "Оскар" за най-добър актьор и актриса. Съперници на Ди Каприо са Еди Редмейн за "Момичето от Дания", Брайън Кранстън за "Тръмбо", Мат Деймън за "Марсианецът", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс". Ларсън е номинирана заедно с Дженифър Лорънс за "Джой", Кейт Бланшет за "Каръл", Сирша Ронан за "Бруклин" и Шарлот Рамплинг за "45 години". По брой номинации след "Завръщането" са "Лудия Макс: Пътят на яростта" с 10, "Марсианецът" - 7, " Мостът на шпионите", "Каръл" и "Спотлайт" с по 6, "Големият залог" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда с по 5, "Стая" и "Момичето от Дания" с по 4.

;

В програмата между връчването на наградите са музикални изпълнения от номинираните за оригинална песен Лейди Гага, Сам Смит и Уикенд. Предвидено е и специално участие от Дейв Грол.

"Шоуто не може да реши расовия проблем в академията и академията не може да реши расовия проблем в развлекателната индустрия, който е по-значимият - не кои са номинирани за "Оскар", а върху какво се работи и кого наемат - каза Стив Понд от специализирания сайт ThеWrap.com Той допълва, че шоуто може да засегне този въпрос и е сигурен, че ще го направи. "Какво се случва извън него обаче, не е тяхна работа да убеждават света, че академията е сменила политиката си и догодина актьорските номинации няма да са толкова бели", казва Стив Понд.

КОИ СА ВАШИТЕ ФАВОРИТИ? ГЛАСУВАЙТЕ В НАШАТА АНКЕТА ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са Вашите фаворити за Оскар?
Кои са Вашите фаворити за Оскар?
Двоен атентат в Багдад. Ислямска държава пое отговорност
Двоен атентат в Багдад. "Ислямска държава" пое отговорност