Избори в Русия: 110 милиона души гласуват за нов президент

Около 110 милиона руснаци се изправят пред урните, за да решат кой ще управлява страната през следващите шест години. За сигурността на вота се грижат около 500 хиляди души. Заради голямата територия, на места гласуването вече започна и дори е към края си.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева БТА
08:43, 18.03.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Изборните секции в руската столица Москва и в най-населената част на страната отвориха врати за президентските избори днес. Заради наличието на 11 часови пояси в Русия, гласуването започна в руския Далечен изток още преди полунощ. Осем кандидати са борят за президентския пост. Очаква се, че Владимир Путин ще бъде преизбран за четвърти мандат.


Нина Коваленко, избирател: "Винаги гласувам и за мен това е като празник. Знаех за конй кндидат искам да гласувам, а и правнучката помогна и каза своето мнение."
Станислав Наумов, избирател: "Знаете ли, много уважавам политиците, които нaправиха възможни демократичните промени в нашата страна. Мисля че е важно това да продължи, да бъдем едно модерно и отворено общество, и конкуретноспособна икономика."
;

Над 500 000 души се грижат за безопасността по време на президентските избори днес в Русия, предаде ТАСС. За осигуряване на безопасността са мобилизирани силите и средствата на Единната държавна система за предупреждения и ликвидация на извънредните ситуации.

Сигурността е поверена на над 532 000 души и 110 000 единици техника. В това число влизат сътрудници на министерството на извънредните ситуации и на правоохранителните органи, както и на други служби. Сътрудници на полицията и на руската гвардия също се грижат за сигурността в хилядите избирателни участъци. Там дежурят и пожарникари и спасителни екипи.

;

Наблюдатели на президентските избори в Русия, в които единственият въпрос без отговор е каква ще е избирателната активност, съобщават за нередности, предаде Асошиейтед прес. Сигурно е, че президентът Владимир Путин ще спечели четвърти мандат, но апатията сред избирателите е голяма, отбелязва агенция.

Според наблюдателската организация Голос един от проблемите е, че има избирателни секции, в които урните са поставени така, че са извън обхвата на камерите за наблюдение. Освен това има случаи на промени в последния момент при регистрирането на гласоподавателите, чиято цел вероятно е повишаване на избирателната активност.

Изборите се наблюдават от около 145 000 наблюдатели, от които 1500 са чужденци и представители на опозиционното движение на Алексей Навални, на когото бе забранено да се кандидатира.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Карлес Пучдемон ще участва на форума за човешките права
Карлес Пучдемон ще участва на форума за човешките права
Британска комисия иска по-дълъг срок за Брекзит
Британска комисия иска по-дълъг срок за Брекзит