НОВИНИ

Първата премиера на филма "Възвишение" извън България

Първа премиера на "Възвишение" извън България. Филмът се срещна с международната публика в легендарното чешко кино "Луцерна". Копродукцията на БНТ е част от десетото юбилейно издание на фестивала на българското кино в Прага. Коментарите и реакциите проследиха след прожекцията вижте в репортажа на специалните ни пратеници - Анна Ангелова и Станислав Ангелов.

bnt avatar logo
от Анна Ангелова
12:28, 18.03.2018
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Близо 140 хиляди зрители са гледали "Възвишение" само пет месеца след премиерата. Сред тях вече са и чехите. Но замисляли ли сте се как звучи това на чешки?

"Туй ми е любимата част от букваря - любя, любиш, любил е, любили са..."

Дали филмът ще успее да прескочи езиковата бариера и как ще реагира публиката - това беше ключовият въпрос. За да научат отговора в Прага пристигнаха четниците - режисьорът Виктор Божинов и актьорът Филип Аврамов, в ролята на Димитър Общи.

Виктор Божинов - режисьор: Мога да кажа, че на доста места, на които досега не е имало реакция имаше бурна реакция. Така че съм впечатлен, май проработи.
Филип Аврамов - в ролята на Димитър Общи: Това означава, че чехите не се различават много от нас и дори да не знаят нашата история- това са хора от плът и кръв и слава Богу тази история прехвърли част от езиковата бариера.

Едноименният роман на Милен Русков, по който е създаден филма все още не е преведен на чешки, затова предизвикателството за местната публика е двойно. Но риск печели, риск - губи. В случая - печели.

- Провокира човек да се замисли върху цялата история и как обикновения човек може да се противопостави на властта. Тръгваме си много възвисени и с удоволствие бихме гледали и друг български филм.
- "Възвишение" ми хареса много, беше доста добре направен. Напомня ми на "Властелинът на пръстените"!

А за българите в Чехия филмът беше още една възможност да се вгледат в историята и в себе си.

- Приземяващ. "Възвишение" е приземяващ филм. Много митове в нашата история, човек започва да ги сравнява с днешно време и да оцени, че може би трябва да се сбогуваме с тия митове и да погледнем реалността.

- Разсмя ме, но и плаках. Няма да го скрия - плаках!
- Този филм ми каза много, той ми говореше, което в днешното време на екшън филмите е много ценно.
- "Наша свобода от нас зависва" - как звучи на чешки? - Наша свобода залежи на нас!

Организаторите на фестивала посветиха прожекцията на "Възвишение" на 140-годишнината от Освобождението на България.


Фестивалът на българското кино в Прага продължава до 22 март. Тази вечер зрителите ще се срещнат с още едно ново заглавие от българското кино - "Лили Рибката".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от най-добрите ни готвачи представят традиционни български ястия в книга
Част от най-добрите ни готвачи представят традиционни български ястия в книга
Ураганният вятър нанесе много щети тази нощ във Враца
Ураганният вятър нанесе много щети тази нощ във Враца