НОВИНИ

Преизбраха единодушно Мустафа Хаджи за главен мюфтия

Мустафа Хаджи бе преизбран за главен мюфтия на Редовната мюсюлманската конференция, която днес се проведе в зала 1 на НДК. Досегашният духовен водач на българските мюсюлмани бе и единственият кандидат за поста. Единодушно за председател на Висшия мюсюлмански съвет бе избран и Ведат Ахмед. Така той ще ръководи Колективния огран на вероизповеданието. Във форума участваха над 900 делегати от близо 1200, които имат право на глас. Той премина без напрежение и бе уважен, както от ръководството на ДПС, така и от бившия лидер на Движението Лютви Местан.

Айше Сали
от Айше Сали
19:15, 24.01.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Вместо да търсим начин да се обвиняваме и да се мразим, да търсим недостатъци в другия, нека си подадем ръка. Това заяви д-р Мустафа Хаджи малко след като с пълно мнозинство получи нов мандат . Преди това в отчетния си доклад той подчерта ,че мюсюлманите у нас ясно са поставили разграничителна линия между радикалното поведение на псевдомюсюлманите и носителите на автентичния ислям.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: "Макар събития в световен мащаб да очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма. Това, разбира се, не е даденост и ние трябва да полагаме целенасочени усилия, за да съхраним страната ни като остров на мира и на толерантността и като модел за мирното съжителство на религия и етнос."

Пред журналисти Мустафа Хаджи заяви, че не се притеснява, че е бил единствен кандидат. Обясни, че който е искал да се кандидатира е можело да го направи. В случай, че изборът отново бъде оспорен в съда, той поясни, че тези хора в залата трябва отново да се съберат и да решат какво да правят. Новият стар мюфтия не скри, че има хора, които се опитват да извлекат дивиденти на гърба на исляма.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: "Ако искате от мен да назова точно коя партия е дошла да ми каже точно накъде да се обръщаме в молитвата, такава няма. Но реално погледнато изповеданието, и не само мюсюлманското, а всички изповедания във всяка една епоха са били използвани от политиците."

От трибуната обаче не прозвучаха политически изказвания. Пред журналисти съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ определи досегашния мандат на Хаджи като стабилен за общността. Що се отнася до партийните въпроси , призова да бъдат разглеждани в Народното събрание.

Мустафа Карадайъ, съпредседател на ДПС: "Тук не е място за политика. Днес е един празник за мюсюлманската общност в България и ние, като народни представители мюсюлмани, като част от мюсюлманската общност, сме гости на днешното мероприятие."

На конференцията дойдоха и бившият лидер на ДПС Лютви Местан и последвалия го Хюсеин Хафъзов. Местан си тръгна без коментар. Изборът премина при засилен интерес от чужбина. В зала 1 на НДК бяха турският посланик Сюлейман Гьокче и заместник-главния мюфтия на южната ни съседка и главните мюфтии на Гърция и Румъния. Силен беше и журналистическият интерес - освен силното присъствие на български журналисти, свои представители бяха изпратили медии от Турция, Дойче Веле, Ройтерс и Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете оцеля след падане от кабинка на Симеоновския лифт
Дете оцеля след падане от кабинка на Симеоновския лифт
Най-мразовитият ден тази зима, рекордни минус 28° в Севлиево
Най-мразовитият ден тази зима, рекордни минус 28° в Севлиево