НОВИНИ

Избраха нов временен кмет на "Младост"

Специализираният апелативен съд отложи за следващата седмица решението дали да отстрани окончателно от длъжност кмета на столичния район „Младост" Десислава Иванчева и нейният заместник Биляна Петрова. Иванчева вече беше отстранена на първа инстанция, но обжалва решението на магистратите. В същото време столичният общински съвет избра арх. Румен Русев за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост".

bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 31.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Двама бяха кандидатите за поста - арх. Румен Русев и ПР-ът на Десислава Иванчева - Петър Кърджилов. Те бяха единствените законни- заместник кметове на района. Желанието и на арестувана Десислава Иванчев и на временно изпълняваща длъжността кмет на Младост Владимир Клисуров беше именно Кърджилов да поеме поста, но Общинският съвет избра арх. Русев с 32 гласа "за". Първото нещо, което той ще направи като кмет ще е да разпредели останалите 600 забавени преписки, а след това ще поиска и референдум за временен мораториум върху строителството в квартала.

арх. Румен Русев: Аз подкрепям Владо Клисуров, съжалявам, че той не е тука, през цялото време съм го подкрепял за референдума, дори аз му предложих, ако се притеснява, да стои в общината, да излезе отпуска или болничен и аз ще внеса този референдум в съда.

Арестуваната Десислава Иванчева се опита да уволни от ареста избрания днес за кмет на район Младост Румен Русев, но заповедта за неговото отстраняване се оказа нелегитимна, защото е издадена от ареста. Преди това тя изрично каза, че той е човекът който не трябва да заема поста. И досега арх. Русев няма обяснение защо Иванчева е категорично срещу него. Според другия кандидат Петър Кърджилов общинският съвет не е взел информирано решение. Той заяви пред съветниците, че има политически и научен опит и е подходящ за кмет, но след като не го избраха поиска от арх Русев спешно да се заеме с градоустроиството на района.

Петър Кърджилов: Това което е моят апел към арх. Русев е още в понеделник да напише писмо до г-жа Фандъкова с искане за градоустройствена процедура за целия район Младост.
арх. Румен Русев: Разбира се, естествено, то това беше основната идея и заради това съм отишъл в района да помагам на г-жа Иванчева.

Русев все още не е решил дали да остави Кърджилов за заместник- кмет. Обеща още администрацията в района да заработи много добре и уточни, че не е в конфликт на интереси, заради строителната фирма, която притежава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола падна в дере край Благоевград, няма сериозно пострадали
Кола падна в дере край Благоевград, няма сериозно пострадали
Сериозно повишение на парното и топлата вода в няколко български града от 1 юли
Сериозно повишение на парното и топлата вода в няколко български града от 1 юли