НОВИНИ

Израелска компания представи противотанкови управляеми ракети

Последно поколение управляеми противотанкови ракети на изралеската компания "Рафаел" бяха представени днес пред висшето военно командване и представители на отбранителната ни индустрия. Според началника на ВВС ген. Цанко Стойков, освен покупката на нови изтребители, трябва да се помисли и за преоборудването на сега дестващите бойни летателни машини, с нови оръжейни системи, каквито са насочващите се ракети.

Николай Минков
от Николай Минков
18:36, 23.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Възможно ли е да поразиш бронирана цел, която дори не виждаш? Има ли начин да променяш траекторията на боеприпаса, след като е изстрелян, избирайки различни цели? Отговори на тези въпроси дава израелската ракетна система от четвърто поколение. Ракетата "Спайк" е убиец на танкове и разрушител на бункери. Нейната далекобойност е от километър и половина и може да достигне до 25 км, като през целия полет тя се контролира от оператора и бойната машина.

Според началника на ВВС ген. Стойков, придобиването на подобна система би повишило значително бойните способности на ударната ни авиация.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС: Те могат да бъдат интегрирани на вертолетната авиация, щурмовата авиация, имам предвид СУ-25 и вертолетите ми-24. Така че в зависимост от потребностите и от възможностите на ВВС и на Министерството на отбраната да придобие този висок вид технологично въоръжение, ние можем да помислим в бъдеще как това може да бъде реализирано.

Макар че разработката е израелска, ракетните системи се произвеждат в Германия.

Ели Грийн, директор Тактически системи: 18 държави-членки на НАТО вече са въоръжени с ракетни системи "Спайк".
Саймън Атсхед, маркетинг директор: Освен, че доставяме оръжейната система, ни в последствие се ангажираме и с нейната логистична поддръжка.

Днес беше представен и тренажор, чрез който военносулжещите могат да получат базова подготовка. Така се пести време и средства за тяхното обучение.

Над 5 000 ракети от този тип са изстреляни при бойни условия в различни горещи точки на планетата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции срещу предложените нови правила за регистрация на автомобилите
Остри реакции срещу предложените нови правила за регистрация на автомобилите
Ципов: Не виждаме проблем машинното гласуване да остане за парламентарния вот
Ципов: Не виждаме проблем машинното гласуване да остане за парламентарния вот