НОВИНИ

Източват ли община Велинград?

Близо 22 милионния дълг на община Велинград може би е източен към фирма за чистота. Дълговете са трупани от 2009 година по договора за сметосъбиране и снегопочистване, установи разследване на "По света и у нас". Пред камерата ни проговори временно отстранен от длъжност прокурор, който още през 2011 година е установил, че общината се източва, чрез анекс към договора с фирмата. Разследване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:33, 15.02.2016
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

Община Велинград има близо 22 милиона лева дългове, за 2 милиона и 700 хиляди вече се водят дела. С изпълнителни листове се налагат запори на сметките на общината и днес тя буквално е блокирана.

Д-р Костадин Коев, кмет на община Велинград: Основните задължения са към сметопочистващата фирма "Еко-Титан". Задължения към тази фирма са 8 милиона и 600 хиляди.
Как са възникнали във времето?
Д-р Костадин Коев, кмет на община Велинград: Във времето с "Еко Титан" има сключен основен договор и след това има възлагане със Заповед на допълнителна дейност. Годишно сметопочистването на община Велинград струва около 1 700 000 лева. И има още толкова натрупани задължения от допълнително възлагани дейности.

В края на 2008 година задълженията на общината са 312 хиляди лева. Договорът с фирмата за сметосъбиране е сключен в началото на 2009-та година и за 12 месеца дълговете нарастват до 1 милион 690 хиляди лева. През следващите години продължава лавинообразен ръст на дълговете. Потърсихме бившия кмет г-н Иван Лебанов за коментар. Той живее в къща във Велингард. Никой не ни отваря. Търсим го и по телефона.

Свързахме се обаче с Дияна Кехайова, която от 2009 до 2011 е зам.-кмет на община Велинград, това е втората половина от първия мандат на Иван Лебанов като кмет, а от 2011 до есента на 2015 е председател на Общинския съвет.

Дияна Кехайова, общински съветник, бивш председател на ОбС Велинград /2011 - 2015/: Г-н Лебанов беше два последователни мандата. При него е сключван този договор и пак ви казвам, че до голяма степен ни е спестявана информация относно действителното състояние и на общината и условията, при които е бил сключен този договор.

Тези камиони вдигат полупразни кофи за боклук и се оказва, че колкото по-малко смет се събира, толкова повече пари се получават.

Асен Василев, прокурор - временно отстранен от длъжност: Декларираните количества в кавички, които длъжностните лица са подписали, най-грубо биха могли да отговорят на едно количество от мащаба на целия град, покрит с три метра боклуци, което е абсурдно.

Асен Василев е прокурор в Районната прокуратура във Велинград, когато през 2011 заради мълва сред хората в града и публикации в местните медии се самосезира и започва проверка за източването на общината чрез договора за сметосъбиране. Василев твърди, че разкрива схема за злоупотреби.

Асен Василев, прокурор - временно остранен от длъжност: С анекси към този основен договор за редица дейности се добавят съответно суми.
И този 1 милион до колко набъбва?
Асен Василев, прокурор - временно отстранен от длъжност: Грубо до два милиона, два милиона и половина годишно. За мен очевидния факт беше, че от общината не се краде, а се граби.

Основният договор с фирма „Еко-Титан" е сключен на 16.02.2009 година, без да се изчака срока за обжалване. Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за обществени поръчки обявяват договора за нищожен. Кметът тогава Иван Лебанов и „Еко Титан" обжалват, но Върховния административен съд потвърждава нищожността. Въпреки изискванията на Закона, договорът не е прекратен. И прокурорската проверка установява пълна незаконност.

Асен Василев, прокурор - временно отстранен от длъжност: Всички лица са давали обяснения, които са свързани с източването на общината.

От "Еко-Титан" твърдят, че договорът им е сключен след редовна Обществена поръчка и са инвестирали няколко милиона в почистването на Велинград, а от няколко години общината не им плаща редовно.

Кристиан Динев, управител на "Еко-Титан" ЕООД, клон София: Ние продължаваме да си чистим, и неяснотите са, че те не искат да ни фактурират извършената работа, която е за месец януари и т.н. Аз не казвам, че съм перфектен и идеален, може да понеса някакви санкции.

В края на 2011, все още действащия прокурор Асен Василев изпраща материалите от проверката на Окръжната прокуратура Пазарджик, като компетентна да разследва нарушенията. В същото време самият Василев твърди, че е вкаран в схема, която води до отстраняването му. Започва разследване срещу съпругата му за обсебване на кафе-автомати, а Асен Василев е обвинен като помагач.

Асен Василев, прокурор - временно отстранен от длъжност: Установи се в крайна сметка, че такова нещо няма. Разследването поне това успя да установи.

Направихме още няколко опита да се срещнем с г-н Иван Лебанов, поканихме го за разговор и със SMS. Готови сме да му дадем думата, ако той пожелае.

Темата продължава утре в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси доброто: Кауза за нов живот
"Търси доброто": Кауза за нов живот
Красимир Ципов: Армията на границата ще се ползва само при необходимост
Красимир Ципов: Армията на границата ще се ползва само при необходимост