САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Кабинетът отпусна средства за строителството на "Хемус", отбрана и култура

Кабинетът отпусна милиард и 400 милиона лв. за строителството на магистрала "Хемус", 113 млн. лв. за отбрана и 7 млн. лв. за култура. Средствата за отбрана са предназначени за ремонт на изтребители, бойни хеликоптери, за нуждите на администрацията на военното министерство и за възстановяване на сградния фонд на Военно медицинската академия.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:23, 12.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

По време на среща с премиера председателят на Камарата на строителите и представители на строителния бранш са се изказали в защита на това да престане политическото говорене срещу сектора. Те цитираха данни за това колко от проектите в страната са извършени предсрочно.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира, че отпуснатите средства за ремонт на техника не отменят съществуващите поръчки за доставка на нови бойни единици.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Заедно с гласуваните преди две заседания още 134 250 000 правят една сума от 248 млн., които са отделени целево за армията: за възстановяване на летателната годност на самолетите Миг-29, Су -25, Кугърите".
Ген. Андерй Боцев - началник на отбраната: Предвиждаме модернизация на БМП-1 и на танк - Т-72, за което има сключени договори. Немалко средства ще бъдат вложени и за допълнително надграждане на комуникационно-информационната система. Също така и подобряване битовите условия на войниците.
ген. майор Цанко Стойков - командир на ВВС: Мога само да бъда благодарен на това, което беше отпуснато от държавното ръководство за осигуряване на летателната годност на почти всички самолети и вертолети на въоръжение в България. Това дава възможност до края на годината да бъдат сключени договори за тяхната логистична поддръжка.
Бойко Борисов, министър-председател: Знаете, че преди години "Хемус", не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността за финансиране по европейски програми. Ние искаме да направим този процес необратим. Затова с днешното решение заделяме парите, за да можете като си отидете, да кажете на хората - това, което сме поели като ангажимент, не само на юг - "Струма", "Марица", "Тракия", а и "Хемус" да е необратим. И после да няма някой да каже, че няма пари. Изпълняваме си днес ангажимента, а парите сме ги събрали от борбата с контрабандата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Младен Маринов: В момента не се налага промяна на мерките за сигурност у нас
Младен Маринов: В момента не се налага промяна на мерките за сигурност у нас
Протест в Ямбол в защита на фермата, в която бяха открити болни животни
Протест в Ямбол в защита на фермата, в която бяха открити болни животни