НОВИНИ

Кабинетът преразглежда решението за национален парк Пирин

Министерството на околната среда и водите отмени решението си, което предизвика спорове - да даде зелена светлина на новия план на Природен парк "Пирин" без екооценка. Планът за управление трябва да обхване периодът от 2014 до 2023 година и засяга всякаква дейност на територията на националния парк. Сутринта във Фейсбук президентът Румен Радев също изрази мнение по казуса. Според него решението на министерството е прибързано и той е поискал от служебния премиер да бъде намерено ново, "прозрачно и отговорно решение, което да гарантира обществения интерес" за Националния парк "Пирин. Природозащитници, които излязоха на протест тази вечер, настояват екооценката да предшества приемането на плана за управление.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова Диана Тодорова
20:19, 06.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Днес сутринта, във Фейсбук Президентът Румен Радев изрази мнение по казуса с Националния парк "Пирин". Според него решението на Министерството на околната среда и водите за предварително изпълнение на плана без екооценка е прибързано.

Това е обществено значим въпрос, подчертава Радев. Той е разговарял с министър Ирина Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

По-късно през деня, точно заради общественият отзвук, както се казва в официално съобщение, служебният министър на околната среда Ирина Костова отмени решението си за предварително изпълнение на Плана за "Пирин" .

Ирина Костова, служебен министър на околната среда и водите: От министерството уточниха, че "няма преднамерено действие на администрацията", свързано с почивните дни и ограничаване на възможността за евентуални жалби в законово установения срок.

Въпреки смяната на позицията, на протест тази вечер природозащитници настояха за актуализация на целия план така че да се гарантира защитата на парка. Един от аргументите е, че ЮНЕСКО препоръчва извършването на еко оценка.

От фирмата-изпълнител на плана за управление казаха, че отмяната на решението днес и постановяването на екооценка от страна министерството, е нецелесъобразно. Въпреки днешните решения на министерството, природозащитниците остават в готовност за протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбската полиция задържа 47 души при мащабна антикорупционна операция
Сръбската полиция задържа 47 души при мащабна антикорупционна операция
Нови туристически маршрути ще представят мозаeчното богатство на Пловдив
Нови туристически маршрути ще представят мозаeчното богатство на Пловдив