НОВИНИ

Съставят три акта за нарушения във връзка с падналото от лифт дете

Фирма "Бороспорт" ще бъде наказана с два акта за административни нарушения заради итнцидента вчера, при който 8-годишно момиченце падна от лифта. Това съобщиха пръво за БНТ от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От там уточняват, че лифтът на Боровец няма никакви технически проблем и работи нормално. Акт обаче ще получи и придружителя на момичето по време на инцидента.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:21, 06.03.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Първото нарушение, заради което фирмата експлоатирала лифт "Мартинови бараки" ще получи акт от Агенцията за метрологичен и технически надзор, е за заради това, че бил допуснат инцидента вчера по обяд. Второто нарушение е за това, че от дружеството "Бороспорт" не са уведомили държавния контролиращ орган за инцидента, както изискват нормативните документи. Освен това до пристигането на експертите от държавната агенция, служители на фирмата променили обстановката на съоръжението.

инж. Нели Карипова, главен директор на "Инспекцията за държавен технически надзор" - Те са демонтирали седлаката от лифта, а нашата наредба, която те трябва да спазват, за технически надзор на въжени линии, казва, че при инцидент, те трябва да ни уведомят незабавно и да не променят обстановката до пристиганото на екипа.

Възможната санкция е от 100 до 2000 лева. Тя ще бъде определена след произнасянето на разследващите органи, изясняването на вината и причината довела до инцидента.

инж. Нели Карипова, главен директор на "Инспекцията за държавен технически надзор" - Трети акт ще бъде съставен, но той ще бъде на лицето, придулжвалао пострадалото дете, защото самите пътници имат задължението да се грижат за децата, които съпровождат.

По наредба - придружителите са длъжни да следят за спазването на изискванията за безопасност посочени в информационните табели, посатвени в зоната на съоръжението. От Комисията за защита на потребителите, установиха, че такива има на необходимите за това места и не откриха нередности в тяхното съдържание. БНТ разполага с кадри на две от охранителните камери, край лифта "Мартинови бараки". От тях се вижда, че при качването си на началната станция, пострадалото детето успява да седне на седалката, лифта тръгва, а малко след това детето увисва. До него има двама възрастни и още едно дете.

Василия Константинова, Изпълнителен директор на "Бороспорт" АД - Те се качват и тръгват съвсем нормално. Това е достатъчно условие лифтаджията да се обърне и да гледа към следващите хора, които трябва да бъдат качени.
;

Вчера в ефира на "По света и у нас" майката на момичето, което падна от лифта, изрази мнение, че съоръжението не било обезопасено и служителите не реагирали на време.

Василия Константинова, Изпълнителен директор на "Бороспорт" АД - На записите, майката не присъства на лифта. Присъства един мъж, който очевидно е близък. Когато детето е пуснато на земята е викало - бабо, бабо. Това ни кара да мислим, че майката може би въобще не е била в курорта, но това можем само да гадаем.

Днес семейството на пострадалото дете отказа да коментира случая. Константин Константинов е един от операторите на лифта, той веднага се отправя към спрялото съоръжение със стълба в ръка.

Константин Константинов, охранител на лифт "Мартинови бараки" - Виждам, нали групичка от хора, която не мога да кажа с точност колко души са. Просто бяха протегнали ръце нагоре и подканваха човека да пусне детето, че ще го хванат и тичайки нагоре, малко преди да стигна 5- 6 метра видях че човека пуска детето.

Пострадалото момиче, беше оперирано снощи в болница "Пирогов". От лечебното заведение съобщиха за БНТ, детето е в добро общо състояние, а детето остава за лечение в спешната болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Велислава Кръстева, ДПС и  Тома Биков, ГЕРБ
Избори 2017: Велислава Кръстева, ДПС и Тома Биков, ГЕРБ
Изложба „Най-големите насекоми” в Природонаучния музей в Пловдив
Изложба „Най-големите насекоми” в Природонаучния музей в Пловдив