НОВИНИ

Как да пестим от сметката за ток през летния сезон

С около 10 % се повишава потреблението на електроенергия през летните месеци. Доставчиците на ток съветват и частните потребители, и хотелите по морето да използват по-разумно електроенергия и да ограничават претоварването в най-горещите часове. Така ще се предпазим от аварии и смущение на електрозахранването.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
17:46, 05.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Дори когато са в режим на готовност уредите консумират електроенергия. Например телевизор, който не работи постоянно, но е включен в контакта, годишно консумира около 25 киловат часа. Експертите съветват да се обръща внимание и на енергийния клас на уредите, които се купуват.

Младен Георгиев - регионален мениджър на ЧЕЗ: Колкото този клас е по-висок, толкова той консумира по-малко. Тоест постигаме по-висока ефективност на електроуреда с по-малко електроенергия. Това оказва внимание и върху сметката.

Хората в Благоевград използват различни похвати, за да пестят електроенергия през лятото.

- Нощно време, включвам тогава пералня и други.
- Когато са включени, колкото и да е малко изтичане на електроенергия има, така че се старая когато съм за дълго извън вкъщи да ги изключвам от контакта.

Освен намаляване на месечната сметка, изключването на електроуредите от контакта може да предотврати повреди, причинени от лоши метеорологични условия или претоварване на мрежата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джихад по време на Рамазана
Джихад по време на Рамазана
В Европейския парламент дебатираха Брекзита
В Европейския парламент дебатираха Брекзита