НОВИНИ

След 2 години без титуляр на поста, Софийският апелативен съд има председател

След 4 провалени процедури, Софийският апелативен съд вече има председател. Заместник-шефката на съда Даниела Дончева беше единствен кандидат. За нея гласуваха девет от членовете на съдийската колегия на ВСС, петима бяха против.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:39, 05.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Това беше първи важен избор за съдийската колегия, след като ВСС се раздели на 2. Ключовият съд беше без титулярен председател повече от 2 години, след като предишния - Веселин Пенгзов беше отстранен заради разследване срещу него.

Дончева беше изслушвана 2 часа. На обсъждането никой не оспори нейните професионални и нравствени качества, имаше спор обаче дали може да бъде лидер. Като положителни качества беше посочено още, че е уравновесена, организирана и работоспособна. Имаше коментари обаче, че в концепцията ѝ липсва аналитичност и че цели пасажи повтарят написаното от Пенгезов.

След като беше избрана Дончева каза пред журналисти, че след като най-после има председател, целият съд - и магистрати и служители ще работят в по-спокойна и сигурна обстановка.

Даниела Дончева - избрана за председател на Софийския апелативен съд: Очевидно напоследък кандидатстването за този пост може би носи повече негативи, отколкото положителни страни. Както виждате аз бях сега единствен кандидат, в предходната процедура също имаше един кандидат, това е според мен причината да се явяват толкова малко желаещи за този пост. Интересите, които се преплитат в Софийският апелативен съд са огромни, разглеждат се дела с голям обществен интерес и мисля,че не всеки би се наел да е във фокуса на общественото внимание.

въпрос БНТ: Ще има ли радикални промени?

Даниела Дончева - избрана за председател на Софийския апелативен съд: Аз ще се придържам към компетентностите, които по закон са ми възложени, а това е да следя за правораздавателната дейност, разбира се пълна дисциплинарна власт върху работещата съдебна администрация, не и за магистратите, тъй като органът, който решава професионалното развитие на магистратите е ВСС. Проверки на окръжните съдилища, уеднаквяване на практиката, квалификация на магистратите, разбира се работа с медиите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Европейския парламент дебатираха Брекзита
В Европейския парламент дебатираха Брекзита
Плажните атракциони - скъпи, но безопасни
Плажните атракциони - скъпи, но безопасни