САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Обрат по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

5 години след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина - Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от втората инстанция заради процесуални нарушения и липса на достатъчна яснота за автора на деянието. Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й беше намерено няколко дни по-късно, а Николай Русинов - Чеци беше задържан и обвинен след половин година. В първите дни след убийството изненадващо се оказа в чужбина, а след като се върна първо беше само свидетел по делото. Първият арестуван беше Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста, а впоследствие всички обвинения срещу него бяха свалени.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:00, 05.07.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Върховните съдии отмениха решението на Апелативния съд отпреди година, когато доживотната присъда на Чеци беше заменена с 19 г. затвор. Според тях втората инстанция е допуснала противоречия и неясноти, и в мотивите липсва пълен и коректен анализ на доказателствата. ВКС се съгласява с възраженията на защитата, че изводът, че Русинов е извършителят, е неубедително формулиран в решението.

Според магистратите, липсват конкретни мотиви за пряк умисъл. Те посочват още, че не е изяснен часът на смъртта на младата жена и са игнорирани данни за присъствие на други три лица, за което имало веществени доказателства. Апелативният съд не е коментирал и личността на Чеци, психологическия му профил, а също и това,че е бил в пияно състояние. Адвокатът на Чеци каза, че е очаквал такова решение, защото по делото е имало много пропуски.

Иво Найденов, адвокат на Чеци: Все пак трябва да се посочи какво е извършил Николай Русинов. Откъде се прави изводът, че той е умъртвил Яна Кръстева. На базата на кои доказателства и каква е ролята на останалите три лица, чиито ДНК е намерено там.

Решението на Върховния съд се забави близо половин година. Родителите на убитата Яна очакваха решението още през април. Тогава в интервю за БНТ те изразиха опасенията си, че делото може да се върне за преразглеждане.

Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева /14.04.2016 г./: Предполагам, че се връщат някакви доказателства и имаме съмнения, че може да го оневинят, но не ми се вярва дотам да стигне. БНТ: Откъде се появяват тези съмнения? - От приказки оттук-оттам от хора с моята съдба. Пак така стигат като мен до доживотна присъда връщат го на ВКС... обикновено казват каквото каже Апелативният съд това дава и ВКС.

Пет години след жестокото убийството най-големите страхове на родителите са свързани с това да не видят Чеци отново на свобода. Прокуратурата е убедена, че Русинов е извършител на жестокото престъпление и ще настоява за доживотен затвор. Това каза за "По света и у нас" говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя припомни, че държавното обвинение също искаше връщане на делото, заради намаленото наказание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лидерските битки във Великобритания
Лидерските битки във Великобритания
Провал на френските разузнавателни служби
Провал на френските разузнавателни служби