НОВИНИ

Как да преминем безопасно през жп прелеза

По повод Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите – 10-и юни, в столично училище, което се намира в близост до гара Подуяне, се проведе открит урок. Учениците от горните класове в 23-то училище "Фредерик Жолио-Кюри"се запознаха с основните рискове, които крие пресичането на железопътния прелез.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:20, 10.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Разгърнатата дължина на железопътната линия в България е 6481 километра, а жп прелезите на нея са 766. Въпреки че според общата статистика борят на инциденти около прелезите намалява, от началото на годината има три случая на деца пострадали заради така наречената селфимода.

Инж. Бисер Минчев от Националната компания железопътна инфраструктура напомни, че по контактната мрежа на железниците преминава ток с напрежение от 25 хиляди волта.

Инж. Бисер Минчев - ДП НКЖИ: "Призовавам просто в районите на гарите, там където има нерегламентирано преминаване на външни лица, просто да не се преминава, да не се качват по вагони, имайки предвид, че има високо напрежение и то може да ги убие."

Като подготовка за бъдещите шофьори сред учениците, бяха прожектирани и клипове с автомобили нарушители, заснети от камерите на НКЖИ при прелезите Бели Извор и Враца и Световрачене.

Аделина Колева - ученичка в 9-и клас: "Научих много неща, които ще ми помогнат и за шофьорските курсове, които, надявам се, след година и половина - две да ги започвам."
Антонио Ангелов - ученик в 9-и клас: "Колкото и да закъсняваш за час, по-добре огледай се, пресечи по правилният начин и не си рискувай живота."

Инициативата за безопасност намира място в социалните мрежи – на фейсбук страницата "Видиш ли релси - мисли за влак".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евро 2016 във френското посолство в София
Евро 2016 във френското посолство в София
„Лятно четене с БНТ2” дари книги в с. Баничан
„Лятно четене с БНТ2” дари книги в с. Баничан