ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как да проверим дали продуктът, който си купуваме, не съдържа фипронил?

Чете се за: 01:18 мин.
У нас

От днес започнаха проверки на инспектори от Агенцията по безопасност на храните за съдържание на фипронил в хранителни продукти у нас. Те се наложиха, след като стана ясно, че над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са произведени със заразен яйчен прах. Ще бъдат проверени всички ферми за добив на яйца, както и предприятията, които използват яйчни продукти. Как да сме сигурни, че продуктът, който си купуваме, не съдържа такъв яйчен прах и има ли въобще начин да се разбере това? Отговорите потърси Зоя Велинова

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Скандалът с инсектицида фипронил в над 10 европейски страни избухна в началото на август. От Агенцията по храните бяха категорични, че до нашата страна не са стигнали заразени яйца и продукти. В средата на месеца обаче от системата за бързо реагиране предупредиха, че все пак половин тон яйчен жълтък на прах, който съдържа опасното вещество е внесен в България.

      Нашите инспектори установиха, че част от него е използвана за производство на сладолед и майонеза. От агенцията по храните упорито отказват да назоват името на двете български фирми, които са го използвали.

      Знае се само, че цеховете им са в София и Стара Загора. Старозагорската фирма е произвеждала майонеза, която вече е иззета от пазара.

      Д-р Дамян Миков - и.д. директор Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора: Всички налични количества в складовете, тъй като има произведено такова количество, са възбранени и върнати и мога да кажа, че в търговската мрежа няма налични количества на произведен продукт, в състава, на който има от този инсектицид.

      В Сутрешния блок на БНТ от Агенцията по храните в Сутрешния блок на БНТ потвърдиха, че въпросните майонеза и сладолед вече не са на пазара.

      Татяна Николова, началник- отдел в Дирекция "Контрол на храните", БАБХ: Бизнес операторите разбраха колко е сериозен проблемът и своевременно предприеха адекватни действия, както и ние в Агенцията. Мога да успокоя българските потребители, че яйца с фипронил на нашия пазар няма.

      Въпреки успокоенията хората се притесняват и с право, тъй като според изследвания на Световната здравна организация яденето на големи количества яйца с фипронил може да навреди на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

      Токсиколози и експерти от Агенцията по храните обясняват, че такава опасност в случая няма, тъй като количеството яйчен жълтък на прах, вложено в готовия продукт, е малко. И все пак специалистите по хранене предупреждават.

      Д-р Емилия Дончева - специалист по хранене: При един възрастен организъм може да не предизвика бързи реакции - алергични или токсични като гадене, повръщане, изпотяване, то при едно дете може да се изрази с тежка алергична реакция, дори и анафилактичен шок. А децата са основните консуматори на сладоледите.Така че изключително внимателни трябва да са хората при избора на хранителен продукт.

      Резултатите от започналите днес проверки по ферми за яйца и предприятия, които използват яйчни продукти се очаква да бъдат обявени в края на тази седмица .

      Свързани статии:

      Колко е опасен фипронилът?
      Колко е опасен фипронилът?
      "Казусът" с изтеглянето заради потенциално замърсяване на милиони бройки яйца от магазини в Западна Европа се разраства. У нас пък от днес започват масирани проверки за съдържание на фипронил и ако има опасност, българските потребители ще бъдат информирани. Какво е това вещество и колко е опасен фипронилът всъщност?
      Чете се за: 00:48 мин.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?