НОВИНИ

Как Пловдив отбелязва Деня на Съединението

Отбелязваме 134 години от Съединението на България. По традиция център на тържествата е Пловдив. Още за празничната програма от площад „Съединение" в града - вижте прякото включване в обедните ни новини на Владислав Севов.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
12:15, 06.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На площад Съединение в Пловдив са съсредоточени основните празнични прояви днес.

В Катедралния храм „Успение Богородично" пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен и пожела на разединението на нашето съвременно общество да противопоставим Христовата любов, толерантност и човеколюбие.

В Дондуковата градина официални лица и граждани поднесоха венци и цветя на монумента на Захари Стоянов. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча на лобното място на майор Райчо Николов до Римския стадион.

На площад Стефан Стамболов, пред Общината, започва празничния концерт на "Биг бенд Пловдив" и солисти. А довечера на обновения площад Централен - пред Военния клуб - комитет "Родолюбие" ще пресъздаде основни моменти от Деня на нашето Съединение.

Днес експозиция „Съединение на България" на Пловдивския исторически музей ще приема посетители от 9:00 до 16:00 часа със свободен вход. Във фонда на музея при специални условия се пази Знамето на Голямоконарската чета - една от най-ценните реликви на Съединението.

;

В Маратона Съединение тази година взеха участие 148 състезатели. Хора от различни краища на страната и различна възраст извървяха по стъпките, по които е минала четата на Чардафон Велики от Съединение до Пловдив. Всеки момент се очаква да финишират и победителите.

След 16:00 часа достъпът до площад „Съединение" ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания. В 20.30 часа е началото на Тържествена заря проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Деня на Съединението: Тържествена смяна на почетния гвардейски караул
За Деня на Съединението: Тържествена смяна на почетния гвардейски караул
Премиерът Борисов поздрави българите за Деня на Съединението
Премиерът Борисов поздрави българите за Деня на Съединението