НОВИНИ

Как живеят хората в обезлюдените села на България?

Застрашително нараства броя на обезлюдените населени места в страната. По данни на НСИ от края на миналата година, от всички 5000 села в България 571 са без население или с едноцифрен брой жители. Най-много обезлюдени села има в областите Габрово и Велико Търново.

bnt avatar logo
от Н. Славов, З. Илиева
07:09, 10.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Село Равново – удивително красиво, сушено в Златаришкия балкан. Както в десетки други махали и тук има къщи, но няма хора. Последните останали осем души.

Михаил Михайлов, с. Равново: Останахме 5-6 човека на кръст дето се казва, помагаме си, защо да не си помагаме! навремето имаше много хора обаче всички избягаха по градовете, нямаше работа!

Съседното село Деденци вече няма нито един постоянен жител. Навремето имало много хора, но постепенно всички заминали.

Мирослав Асенов - кметски наместник на Деденци, Равново и Дедина: Това е обща болест, в цялата държава- няма препитание, няма с какво да се занимават хората, няма с какво да живеят.

Тъгуват, че са сами, но казват, че не са забравени. Не са оставали без ток, храна, помощ.

Михаил Михайлов, с. Равново: Чисят се пътищата всичко, линейки има. - Кметът помага ли, ако се наложи? - Винаги! Той майка, той баща и извън работа, кмете върви дотам, кмете вземи това.

Освен Държавата и евро фондовете, шанс за спасението на обезлюдени села дават ентусиастите, които развиват селски туризъм, както и роднините, които се връщат в бащините къщи, макар и само през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от откривателите на СПИН представи биографичната си книга в Пловдив
Един от откривателите на СПИН представи биографичната си книга в Пловдив
Последно сбогом с големия поет Евтим Евтимов
Последно сбогом с големия поет Евтим Евтимов