НОВИНИ

Подготвят нов закон за футболното хулиганство

Футболното хулиганство и агресията по стадионите отново са във фокуса на институциите. Депутати, МВР, Министерството на спорта и Футболният съюз търсят начини за справяне с проблема. Срещата им е провокирана след хвърлянето на бомбички и раняването на полицайката на мача Левски - ЦСКА - София във вторник. Вътрешното министерството е готово за въвеждане на драстични мерки и затягане на контрола за достъп до футболни мачове, каза министър Валентин Радев. Вижте повече в прякото включване на Радостин Любомиров с последна информация по темата какво по-точно ще се предприеме срещу вандализма и какви ефективни промени в закона се налагат.

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров БНТ-Спорт
18:05, 20.04.2018
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Двама министри, представители на две парламентарни комисии, прокурори и хора от ръковдството на Българския футболен съюз повече от 3 часа обсъждаха как да направят стадионите по-сигурно място.

В краткосрочен план, в следващия мач между Левски и ЦСКА след седмица ще има по-засилени охранителни мерки. В дългосрочен план, нов закон ще бори проявите на футболно хулиганство, нова наредба за сигурността по футболните стадиони, както и въвеждане на проверка на самоличността на всеки един, който си закупи билет. От Футболната централа обещаха в нова наредба да повишат санкциите за провинилите се футболни клубове.

Не за пръв път ексцесиите по стадионите са обект на подобна кръгла маса, каквато имаше и днес, но сякаш поредицата от няколко мача между двата софийски гранда, при които нямаше сериозни инциденти, притъпи вниманието на всички.

;

На срещата в Музея на спорта висшето ръководство на Министерството на вътрешните работи пристигна с черни превръзки на едното око в знак на съпричастност с полицай Гергана Зашева, която пострада в сряда по време на дербито между „Левски“ и ЦСКА.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Днеска го гледах момичето, гледа с едното око и даже седна на леглото и исках даже да ги накарам колегите всеки да сложи по едно да видим половин час можем ли да заседаваме с по едно око.

Според участващите в дискусията основен проблем е размиването на отговорността около високорисковите мачове.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Докато има двойна езда, както си говорихме след това с колегите, ще продължава да е така. Затова онези хора там, които са по-напред от нас и са страдали, англичаните, са го направили. Изцяло отговаря един. При нас, когато е била само полицията, вероятно не е имало такива работи, аз не съм запознат, вие сигурно знаете повече от мене. Да го направиме и тук така, ако трябва.
;

Ето защо най-добрите практики от Англия, Италия и Испания в борбата с футболното хулиганство ще бъдат пренесени и у нас чрез нов закон. Сега действащият е от 2004.

Славчо Атанасов - председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта: Старият, в момента действащият, от 2004 година е, ако щете морално и всякак остарял. Просто не отговаря на това, което в момента става по нашите стадиони и по нашите спортни обекти.

Още на следващото дерби между „Левски“ и ЦСКА мерките ще бъдат по-строги. В сряда на националния стадион, когато е полуфиналът за Купата на България противопоставящ сини и червени, ще има по-голямо полицейско присъствие, а феновете ще бъдат подложени на още по-щателни и дълги проверки на входовете.

Красен Кралев - министър на младежта и спорта: От години българският спорт, не само футболът, става заложник на българските фенове. На една шепа хулигани, голяма част от тях с криминални досиета, които тероризират и фенове, и зрители, и съдии, и треньори, и клубове, и всички. И сме наясно, че от тука нататък повече крачка назад не може да има.
;

На стадионите у нас ще бъдат сложени допълнителни камери, които помагат за установяване на нарушителите, стана ясно след срещата.

Атанас Фурнаджиев - вицепрезидент на БФС: Вървим към търсене на лична отговорност, защото в крайна сметка вината не е и на клуба.

Дисциплинарната комисия на БФС днес санкционира „Левски“ с един мач пред празни трибуни и глоба от 4000 лева. В централата обаче скоро ще променят наредбата си и наказанията ще бъдат още по-строги при прояви на футболно хулиганство.

Дали тази дискусия ще доведе до реални резултати ще разберем при следващия двубой между „Левски“ и ЦСКА. Междувременно, все още няма задържан за извършителя, който хвърли бомбичка и рани полицайката Гергана Зашева и неин колега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава заседанието на Специализирания съд за мярката на Десислава Иванчева
Продължава заседанието на Специализирания съд за мярката на Десислава Иванчева
Продължават политическите реакции след КСНС
Продължават политическите реакции след КСНС