НОВИНИ

Какви ще са новите правила за прием в яслите и детските градини в София?

Изменение в наредбата за прием в детските градини и яслите предвижда Столичната община. Вчера на обществено осъждане заместник - кметът по култура и образование доц. д-р Тодор Чобанов заяви, че през 2019 г. се предвижда се да се разкрият нови 1050 места в детските заведения. Ще се разреши ли проблемът с недостига на местата и какви са промените в правилата за прием - в сутрешния блок на БНТ разясни доц. д-р Тодор Чобанов.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:11, 16.01.2019
5364
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Големият брой чакащи се отнася за яслените услуги, които от последните години се търсят от на практика всички родители, тъй като икономическата ситуация е такава, че работодателите желаят родителите незабавно да се връщат на работа, заяви Чобанов.

Ние правим всичко възможно всички желаещи да ползват яслената услуга, да запишат своите деца. През тази година ще работим на 15 обекта, 7 от които са започнати, каза още Чобанов.

Както всяка година в диалог с всички професионални и граждански организации ще се оптимизират правилата за прием в детските градини и ясли. Общественото обсъждане все още не е приключило, но има голяма активност от гражданите, допълни заместник - кметът по култура и образование и разясни основните промени в критериите за прием, които са:

Доц. д-р Тодор Чобанов: Основните промени са редукция на броя на децата с хронични заболявания от 5 на 3 и намаляване на броя на местата на деца със СОП от 3 на 2. Това са решения, които са взети консенсусно в диалог с много широк кръг заинтересовани страни. Ще се увеличи тежестта на критериите за работещи родители, което е важно. Почти сигурно ще вървим на някакъв вид уседналост в случаите, когато се кандидатства с настоящ, а не с постоянен адрес. Има и други промени. За гражданите е най-важно да знаят, че половината от документите ще се удостоверяват не чрез родителите, които да ги събират, а по служебен път

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Театралните премиери на седмицата
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Театралните премиери на седмицата
12 000 неосигурени пациенти са преминали през Пирогов през миналата година
12 000 неосигурени пациенти са преминали през "Пирогов" през миналата година