НОВИНИ

Какво мотивира младите учени у нас?

Какво мотивира младите учени у нас и кои са идеите, с които искат да променят средата около тях? Над 100 разработки в 18 области на докторанти в Софийския университет бяха представени на конференцията "Млади изследователи". Тя се провежда с подкрепата на оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:00, 24.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Ентусиазъм. Нужен е за да превърнеш дъска за рязане на зеленчуци в част от робот. Траян Илиев има много идеи. Опитва се да запали и студентите си. Учене чрез "правене". Зад редовете с команди вижда възможности - да се интегрират различни технологии, да се измисли нов подход.

Траян Илиев, докторант: После ще им послужат в разработка на уеб приложения, на облачни приложения и уеб услуги, на човеко-машинни интерфейси.

Вижда смисъл в това да вдъхновява по-младите. И избира преподавателската работа в университета.

Траян Илиев, докторант: Основното нещо, което е важно е как прекарваме времето си - дали го правим по един смислен за нас начин, дали това ни носи вътрешно удовлетворение. Мен лично много ме удовлетворява, когато видя, че хората, с които работя, са заинтересовани, че научават нещо.

Елица Пелтекова също си е поставила цел - с помощта на виртуалната реалност да подобри резултатите на учениците. Бъдещето го изисква според нея и показва статистика - докато през 2014 потребителите на виртуални устройства са хиляди, през 2017 - та са вече 170 милиона. Иска да насърчи разработването на приложения с виртуална реалност с образователна цел.

Елица Пелтекова, докторант: Самото приложение с виртуална реалност разделя софтуерно екрана на две, след това то се поставя, както е указано и съответно човек може да наблюдава.

Софтуер за разработване на интерактивни задачи, диагностика на креативността по предприемачество, дигитализация на образованието - десетки приложими идеи, които предстои да бъдат издадени в сборник. И които с нужното финансиране могат да донесат промяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са настроенията в Южна Корея в края на Олимпийските игри?
Какви са настроенията в Южна Корея в края на Олимпийските игри?
Доколко енергийните интереси определят динамиката на международните конфликти?
Доколко енергийните интереси определят динамиката на международните конфликти?