Експерти в туризма прогнозират силен летен сезон и пълни хотели по морето

Ръст на туристите, желаещи да почиват по нашето Черноморие, отчитат провелите се до момента туристически борси в Лондон. Според експертите в бранша и тази година летният сезон ще бъде силен, а хотелите по морето препълнени.

от Юлиана Шопова
09:45, 24.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

През последните две години летният сезон у нас е силен. Хиляди туристи избират страната ни за лятната си почивка . И тази година експертите прогнозират много туристи да прекарат ваканцията си именно по българското Черноморие въпреки че не са минали всички борси и изложения.

Соня Енилова, председател на УС на БРТА: Традиционни за нас пазари в Чехия, Словакия, Беларус също показват, че имаме ръст на , които са се записали за лятна почивка при нас.

Ранните записвания също показват положителни резултати за летният сезон. Още през месец октомври миналата година хиляди туристи са направили резервациите си за почивка по нашето Черноморие.

Веселин Налбантов, хотелиер: Категорично очаквам силен летен сезон, но аз мисля че миналата година беше върха. Тази година ще има някакъв връх от 4-5 % убеден съм в това. Аз например имам ранни записвания още от 15 октомври.

Очаква се да минат две от важите туристически борси в Москва и Берлин, които ще се проведат през месец март. Именно тогава ще се разбере какъв е ръста на туристите на които България винаги е разчитала.

Соня Енилова, председател на УС на БРТА: Ще бъдат препотвърдени записванията и тогава категорично ще може да се каже какъв ще бъде очаквания процент на ръста от немски туристи. Русия също е много важна за нас пазар. Факт е обаче, че нашите конкуренти Турция, Гърция и другите Средиземноморски държави също са предложили атрактивни оферти за този сезон, така че след борсата в Москва, която ще е края на март ще даде голяма яснота дали ще имаме ръст и на този пазар.

Тази година за Великденските празници хотелите в Слънчев бряг няма да отворят. Причината е, че християнският празник се пада твърде рано от откриването на летния сезон. Според хотелиерите не е рентабилно да се наема персонал, заради малкото туристи, които ще посетят курорта за празника.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кукерландия посреща 80 маскарадни групи в Ямбол
"Кукерландия" посреща 80 маскарадни групи в Ямбол
Високотехнологично устройство помага на незрящи да четат и разпознават лица
Високотехнологично устройство помага на незрящи да четат и разпознават лица