Над 80% от биопродуктите, произведени у нас, се изнасят за чуждите пазари като суровина и се връщат в страната ни оскъпени. Това твърдят биопроизводители, които се опитват да пробият на нашия пазар, но заради ниската покупателна способност на хората, са...
Над 80% от биопродуктите, произведени у нас, се изнасят за чуждите пазари като суровина и се връщат в страната ни оскъпени. Това твърдят биопроизводители, които се опитват да пробият на нашия пазар, но заради ниската покупателна способност на хората, са принудени да изнасят продукцията си в Европа и трети страни.
Срещаме се с управителя на най-голямата фирма за производство на оранжерийни зеленчуци у нас в село Звъничево край Пазарджик. От 15 години там се развива биоземеделие. Отглеждат се основно биокраставици и домати. 80% от тях се изнася в Германия. Причината - ниските добиви и големите разходи, които са специфични в биопроизводството.
"Обикновено добивите са около 50 процента в сравнение с конвенционалното производство. Разходите за субстрати, биоторове и препарати са много по-високи отколкото нормалните. Другата трудност е, че се използва много труд. Няма как да се автоматизира процеса в сравнение с другите хайтек оранжерии, където се ползва така наречената хидропоника. При нас изключително ръчен труд се използва и всичко това оскъпява крайният продукт", казва Марин Генуров - изпълнителен директор на оранжерия за биопроизводство.
Биопродуктът често няма добър търговски вид, защото при отглеждането му не се използват химически препарати.
"Биопродуктът е наяден от буболечки, от бръмбари. Това все още не се отчита от веригите и това е проблем, който седи. Не можем да ги убедим, че външният вид не е определящ за качеството", обяснява Генуров.
Поради тези причини биопроизводителите настояват субсидиите, които получават, да се увеличат.
"Министерството са преценили и са заложили за всяка култура един минимален добив, който ние трябва да достигнем. Тук вече се наблюдава, при биопроизводителите, че добивът, който е заложен при нас е 75 процента от добива за конвенционално производство. Пак казвам - ние не можем да достигнем тези 75 процента", подчертава управителят на фирма за производство на оранжерийни зеленчуци.
Специалистите смятат, че държавната политика трябва да се насочи и към стимулиране на преработката на биопродукти у нас.
"В случая имаме производители, да речем, на зърно, които произвеждат сертифицирано зърно и го изнасят в Германия или за страни от Европейския съюз. Зърното след това се връща под формата на брашно в България и някоя фирма след това прави хляб от това брашно и е естествено да предположим, че цената на този хляб ще е космическа", коментира д-р Стоилко Апостолов - Фондация за биологично земеделие "Биоселена".
Биоживотновъдството също е засегнато от подобни проблеми. На нашия пазар засега липсват някои биопродукти родно производство като яйца и свинско месо. Те също се внасят от чужбина и са в пъти по-скъпи.
След ареста на полицаи от Пето районно - как е работила престъпната схема?
Преговорите за мир в Украйна: Според САЩ 90% от различията вече са изгладени