НОВИНИ

​Какво правят астронавтите на борда на единствената обитаема станция в космоса?

На този и други въпроси, свързани с изпитанията за човешкото тяло при безтегловност, отговори британският астронавт Тим Пийк, който от четири месеца се намира на борда на Международната космическа станция, в специален разговор с журналисти.Вижте какви истории разказва един астронавт от борда на орбиталната станция.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:22, 03.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Шест месеца - толкова е обичайната продължителност на мисиите на астронавтите на борда на МКС. Шест месеца, в които времето тече различно, а психиката и тялото на човек се променят. Въпросът е как. Но търсенето на отговора са посветени голяма част от научните дейности на астронавтите, обьсни Тим Пийк.

Тим Пийк, астронавт на борда на МКС: Голяма част от научните изследвания тук са посветени на човешкото тяло. За мен с това са свързани най-вълнуващите открития, които облагодетелстват хората на Земята. Изследвания, свръзани с остеопорозата, мускулната дистрофия, рака, ваксините, сърдечно-съдовата система, процесът на стареене. Списъкът няма край и това е резултат от факта, че хора летят в космоса, за да изучават човешкото тяло.

Изследванията нямаше да са възможни, ако използвахме само технологии или роботи, но възможностите им са огричени в сравнение с това, което човешко същество може да направи, обясни Тим Пийк.

44-годишния британец показа, че няма невъзможни неща и с участието си от космоса в лондонския маратон преди десет дни. На специална пътечка той пробяга 42-та километра за 3 часа и 35 минути. Тичането в условията на безтегловност обаче е все едно с 20-килограмова раница на гърба.

През цялото време на престоя си в космоса Тим Пийк наблюдава промените в тялото си

Тим Пийк, астронавт на борда на МКС: Напълно се адаптирах към микрогравитацията, забележително е колко добре човешкото тяло се адаптира към нова среда. Сега огромно предизвикателство е товя, че имам 6 седмици, за да се върна във форма, така че на Земята тялото ми да функционира колкото се може по-нормално.

Най- явни в космоса са промените в кръвното налягане, пулса, мускулната маса, зрението. Но заедно с подготовката за връщането на Земята, Тим Пийк ще продължи да извършва и научни експерименти, които са целия му престой на МКС ще са близо 264.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълния подпали жилищен блок в Дряново
Мълния подпали жилищен блок в Дряново
Протест в Раднево срещу насилието на пътя и агресията
Протест в Раднево срещу насилието на пътя и агресията