Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какво представлява българският индекс СОФИБОР?

От 1 юли българският индекс СОФИБОР не съществува. Какво представлява той и защо е толкова важен за хората и фирмите, които теглят кредити вижте в материала на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
07:26, 02.07.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Всеки банков заем има цена - така наречената лихва. Това е възнаграждението за кредитната институция, че ви е отпуснала пари. Лихвата не се избира случайно, а се формира по строго определени правила, като важна част от нея е индексът СОФИБОР.

Но какво всъщност представлява той?

СОФИБОР е български индекс, който се формира на базата на реални сделки между банките. Целта му е да покаже какво плащат кредитните институции, за да си осигурят самите те ликвидност или средства. Така към формираната цена или лихва се прибавя съответната добавка и се получават лихвените проценти по повечето кредити в левове у нас.

Според данни на бранша над 80% от отпуснатите в момента заеми в левове са на основата на отпадналия индекс.

;

Индексът СОФИБОР навлезе масово в банковото кредитиране преди четири години. Тогава беше променен закона с цел защита на потребителите, а именно банките бяха задължени да използват като основа за формирането на лихвите достатъчно независим индекс, защото преди това всяка институция го правеше на базата на собствена методика.

Именно обаче съмненията в изрядност са и причината за отпадането на индекса. Не конкретно в България, а на ниво Евросъюз. След поредица от банкови скандали, включително с британския индекс Леония, Брюксел се принуди да въведе правила, а именно - подобни индекси трябва да се поддържат от лицензирани за това институции.

Това и налага БНБ да спре поддръжката на СОФИБОР.

;

Повечето от банките ще заменят СОФИБОР с евроиндекса ЮРОБОР, а част от кредитните институции ще разработят собствен индекс, който да използват.

От банките уверяват, че смяната на индексите няма да доведе до покачване на лихвите по кредитите. Въпреки че европейския ЮРОБОР е с по-ниски стойности от СОФИБОР, прогнозите на анализаторите е за плавното му покачване през следващите години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен спомен за проф. Божидар Димитров
Последен спомен за проф. Божидар Димитров
Фолклорна атракция за жителите и гостите на Банско
Фолклорна атракция за жителите и гостите на Банско