Какво се случва с тютюневите складове в Пловдив?

Развитие на разследването за опожарените тютюневи складове в Пловдив. Прокуратурата е образувала досъдебно производство и срещу общинската администрация. Следствието ще провери дали служители не са допуснали нарушения, заради които се е стигнало до инцидента. Новината дойде след заседание на Окръжния съд, на което Любимир Данчев обжалва наказанието си. Бездомникът беше осъден на 4-години затвор заради палежа.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
18:45, 07.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Техническата експертиза трябва да даде отговор дали ще има още обвинени за пожара, след който се стигна до разрушаване на Тютюневите складове. Резултатът трябва да е ясен до Нова година, а дотогава прокуратурата отказва да посочи конкретни имена.

Костадин Паскалев - прокурор: Складовете са оставени да се намират в едно такова състояние, в което са можели да влизат външни лица вътре и да се стигне до пожар. Всички говорите за инвестиционни намерения. Да видим какви инвестиционни намерения, безспорно има такива и дали във връзка със съответните инвестиционни намерения длъжностните лица са допуснали някакви нарушения.

Днес обвинението настоя за потвърждаване на присъдата на единственият осъден за разрушаването на емблематичните сгради в Пловдив. Отстъпка беше направена само за поисканата промяна на режима за изтърпяване на четирите години затвор - от строг в общ.

Костадин Паскалев, прокурор: Как да бъде намалена присъдата? Пловдив вече не е същият след този пожар.
Любомир Данчев: Невинен съм и това се знае.

А в момента Националният институт за недвижимо културно наследство и община Пловдив изработват нови правила за зоната, където са Тютюневите складове.Собствениците също са внесли проект за възстановяване.

Kрасимир Тодоров, и.д. директор на НИНКН: Има проекти, които са внесени за фасадна реставрация, за укрепване.
- Има ли опасност обаче и там една сутрин да се събудим и да се види, че статутът е премахнат?
- Не, няма опасност.

Определяне на нова зона, свързана с индустриалното наследство e една от предвидените промени. Част от сградите ще бъдат с нов статут, а други - предложени за паметници на културата. И докато очакваме да видим каква ще бъде тяхната съдба, очакваме и съдебното решение за съдбата на единствения засега виновник. Съдът трябва да се произнесе до месец.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Потушен е пожарът в месокомбината във Велико Търново
Потушен е пожарът в месокомбината във Велико Търново
Данаил Кирилов: Искаме време за правосъдието относно сделките по приватизация
Данаил Кирилов: Искаме време за правосъдието относно сделките по приватизация