НОВИНИ

Нова дискусия за реформите в ТЕЛК

Нова дискусия за ТЕЛК-овете, този път заради предложението за реформа на социалното министерство. В новата концепция е заложено да има две комисии - от здравното и социалното ведомство. Според част от организациите на хората с увреждания това само ще утежни положението им. Те искат цялата процедура да остане в здравното министерство. В защита на реформата е аргументът, че уврежданията не са само медицински проблем.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:18, 07.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Концепцията представена в парламента по същество е политически документ, и като визия за промени не се различава от тази на Ивайло Калфин, представна презди 2 години. Промени, които и тогава е сега се приемат със смесени чувства.

д-р Хасан Адемов - председател на Комисия по труда, социалната и демографската политика в НС: В тази концепция не са предвидени точно какви ще бъдат тези промени в медицинската експертиза.
Капка Панайотова - председател на "Център за независим живот": Не се вижда в него реформаторско начало.

Според документа работата на ТЕЛК-овете и НЕЛК-овете се поеме от две комисии - медицинска експертиза към здравното министерство и комисия за оценка на работоспособността - към НОИ. На това се противят и много от организациите на хора с увреждания, които настояват само за една мултидисциплинарна комисия.

Хасан Адемов: Моята оценка е, че не трябва да има две комисии, а че трябва да има една комисия която е структурирана на функционален принцип.

Идеята за медицинска експертиза е в противоречие с конвенцията за защита правата на хората с увреждания, която разглежда увреждането като социален, а не медицински проблем - уточняват от "Центъра за независим живот". И вместо ТЕЛК-овете да отпаднат, те се самовъзпроизвеждат, отново без оценка на индивидуалните потребности.

Капка Панайотова: И един човек с увреждане, на който са му създадени условия под формата на технически помощни средства, достъпна среда, лична помощ би могъл да бъде 100 процента работоспособен. И ако няма количка... да е 100 процента неработоспособен.

Концепцията предвижда рехабилитация преди оценка на работоспособността и нуждата от инвалидни пенсии. Но идеята, че някой ще отнеме инвалидните пенсии на хората среща голяма съпротива. Според Хасан Адемов, обаче, преценката на социалните потребности е по-добра, но без гаранции че социалните плащания ще са по-ефективни.

Хасан Адемов: Защото от две хилядната година до сега седем пъти са нараснали разходите вече са милиард и 700 милиона а не се е подобрила ефективността седемкратно.

Нито една реформа не може да отнеме инвалидните пенсии, но страхът за това може да я стопира, е убедена Капка Панайотова.

Капка Панайотова: Увреждането, инвалидността увреждането е осигурителен риск. И когато човек е работил, няма сила, която да му отнеме онази компенсация.

Пред представената концепция за реформи тепърва предстои дълъг път на широки обществени дискусии и събиране на подкрепа. Без нея ще е трудно, най-малкото защото предвижда промени в много здравни и социални закони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма авария остави стотици семейства във Велинград без вода
Голяма авария остави стотици семейства във Велинград без вода
Българските ТОП 100 фирми са били жертва на кибератаки
Българските ТОП 100 фирми са били жертва на кибератаки