Употребата на антибиотици в селското стопанство се контролира строго. Това заяви директорът на центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.
Всяка година Агенцията по храните проверява дали има антибиотици в няколкостотин проби от месо. Професор Кантарджиев посочи, че тази година не са открити антибиотици в пробите от магазините. Той обясни, че у нас ветеринарите спазват правилата за лечение на животните и то не предхожда използването им за месо. В страната ни е забранено да се дават антибиотици във фуражите с цел увеличаване на биомасата.
Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести: Когато се използва дадена група антибиотици в по-голямо количество в селското стопанство, е възможно да се селектират резистентни микроби/бактерии, които влияят на човешкото здраве. Обикновено се обработват термично и вероятността да попаднат такива бактерии е малка. Колкото по-добре е печено, сварено или пържено месото е по-малка вероятността. Важно е антибиотици да се дават, само когато се лекува бактериална инфекция.