НОВИНИ

Какво време да очакваме през юли?

Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 37 и 42 градуса, съобщи Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

bnt avatar logo
от БТА
09:53, 30.06.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
време очакваме юли

По думите ѝ, през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Юли ще започне с предимно слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните.

В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.

И през повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 21 и към 24-26 юли.

;

Климатичната справка на НИМХ-БАН показва, че през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници". През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са и засушаванията.

В началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 48 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между два автобуса по пътя Бургас - Созопол
Катастрофа между два автобуса по пътя Бургас - Созопол
Китайският президент проследи най-мащабния военен парад в Хонконг от 20 години
Китайският президент проследи най-мащабния военен парад в Хонконг от 20 години