НОВИНИ

Изложба на Калина Тасева в Галерия-музей "Дечко Узунов"

Софийската градска галерия започва нова програма, наречена "Поколения". Тя ще се развива в Галерия-музей "Дечко Узунов" и има за цел да очертае влиянието на големия художник и преподавател в творчеството на неговите ученици.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
12:36, 20.06.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Първата изложба е на Калина Тасева - понастоящем един от доайените в изобразителното изкуство, но и една от най-ярките възпитаници на Дечко Узунов.

Вече 2 години галерия-музей "Дечко Узунов" е филиал на градската галерия, а програма "Поколения" идва да допълни знанието за живота, творчеството и влиянията на големия художник в изкуството и върху учениците му.

Проф. Десислава Минчева - художник, дъщеря на Калина Тасева: Той никога не е бил учител в оня смисъл на думата на даскал. По-скоро с целия си артистичен живот дух, разсъждения, предимно с картините си по някакъв начин е оказвал влияние върху тях.
;

Картините на Калина Тасева са от различни периоди, от фонда на Софийска градска галерия и от семейството. Пътят й започва в далечната 1946-та в ателието по живопис на Дечко Узунов. А артистичното й присъствие през годините оставя ярка следа.

Аделина Филева, директор на СГХГ: Следващата изложба ще бъде свързана с историята на творчеството на Дечко Узунов, а след това вече по покана на музея, ще каним съвременен автор, който ще избере творба на Дечко и ще бъде вдъхновен от нея, за да направи своята изложба и творби.

Изложбата на Калина Тасева ще остане отворена 4 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха най-добрия ресторант в света за 2018 г.
Избраха най-добрия ресторант в света за 2018 г.
Всеки инвестиран лев във Франкофоли се възвръща 7 пъти
Всеки инвестиран лев във "Франкофоли" се възвръща 7 пъти