НОВИНИ

Кампания "Презареди детската площадка" за освежаване на местата за игра

:"Презареди детската площадка". Това е мотото на кампания за обезопасяване и освежаване на местата за игра в междублоковите пространства в София. Организатори са Граждансаката инициатива за безопасни детски площадки и платформата "Аз кметът". Идеята е доброволци да почистват и ремонтират площадки, след гласуване в интернет платформата. По данни на Столична община площадките в София са над 1400. 1200 от тях са за основен ремонт, съобщи пред БНТ заместник-кметът по екология Йоана Христова.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
09:25, 23.04.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Нона Кузманова често води децата си на тази детска площадка в квартал "Стрелбище". Тя е сред първите номинирани за освежаване и обезопасяване в кампанията "Презареди детската площадка". А Нона е сред доброволците.

Нона Кузманова: "Всеки ден сме тук с децата. Когато е хубаво времето градинката се пука по шевовете. Много посещавано място е и бихме искали да ни е по уютно и красиво."

Идеята на организаторите е доброволците да пребоядисат, почистят и поправят каквото могат.

Стилиана Тодорова, съосновател на "Гражданска инициатива за безопасни детски площадки": "Нашата идея не е ние да изземаме работата на общините, да вършим някакви супер специализирани дейности, а просто с подръчни средства, каквото гражданите могат да свършат, това да направим."

Боята се подсигурява от спонсори. Общината също помага с цветя и други материали. От община "Триадица", където се намира площадката , съобщиха, че от стотина площадки в района, половината се нуждаят от ремонт.

Антониий Кръстев - зам.-кмет на Район "Триадица": "Ние сме направили всичко възможно да ги обезопасим до такава степен, че да не представляват такава сериозна опасност.

Кръстев допълни,че площадките в района се наблюдават постоянни и в случай на опасност проблемите се отстраняват веднага. Според него, за да отговорят на новите изисквания, площадките трябва да са с настилка, която да предпазва децата от падания , а люлките и пързалките не трябва да са метални.

Мая Цанева - съосновател на "Гражданска инициатива за безопасни детски площадки": "Проблема е многопластов. От една страна имаме стари съоръжения, които не отговарят на европейските изисквания, от друга страна имаме нови съоръжения, които са некачествени. Но факт е,че 80% от тези съоръжения в някаква степен на тях децата могат да имат проблем.

От общината съобщиха, че е разработена специална карта, на която се следи състоянието на площадките.

Йоана Христова - зам.-кмет по екология на СО: "1200 са площадките, които са за основен ремонт и те са за основен ремонт, защото това са площадките, които всъщност вие познавате и от вашето детство. Някой от площадките са такива места с по едно съоръжение."

В бюджета на общината за 2017 са предвидени 800 хиляди лева за ремонт на площадките в парковете и междублоковите пространства. Очаква се скоро да бъдат отпуснати още два милиона съобщи Христова. Срокът, в който общината трябва да пригоди всички площадки към новите изисквания е края на 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От изящни музикални инструменти до бижута
От изящни музикални инструменти до бижута
Маратон на четящите хора в регионалната библиотека Пенчо Славейков
Маратон на четящите хора в регионалната библиотека "Пенчо Славейков"