НОВИНИ

Без сламки при разходките край Големия бариерен риф

В района на Големия бариерен риф в Австралия бързо набира популярност кампания за забрана на сламките. Оказва се, че допирът с пластмасовите изделия значително влошава здравето на природната забележителност, а и на водните обитатели.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:31, 17.02.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Отпивайте без сламка - това е един от призивите на кампанията, чиято основна цел е да намали използването на тези изделия в района на Големия бариерен риф. Повече от 30 компании, които организират обиколки на красивите корал, вече са част от инициативата и на борда на корабчетата напитките със сламки са забранени.

Браян Хенеси, собственик на компания за круизи: Преценихме, че забраната на сламки е смислена, практична стъпка. Нещо, което може да стане много бързо и не е трудно, а всъщност е от огромно значение за здравето на Рифа.

Сламките не само причиняват смъртта на водните обитатели, които го поглъщат, но и увреждат коралите.

Никол Наш, морски биолог: При коралите, контактували с пластмаса, вероятността от заболяване е 89% по-висока отколкото при тези, които не са били в досег с материала.

Идеята е инициативата да обхваща все по-големи райони и да увлича все повече хора. А прогнозите са песимистични - предполага се, че само в Азиатско-тихоокеанския регион плават над 11 милиарда ненужни и вредни пластмасови парчета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туризмът е приоритетен отрасъл за развитието на област Видин
Туризмът е приоритетен отрасъл за развитието на област Видин
Мъж от село Ресен се грижи за над 500 животни
Мъж от село Ресен се грижи за над 500 животни