НОВИНИ

​Каналджии издадоха корумпирани граничари

Специализираната прокуратура е обвинила петима гранични полицаи от Елхово за получаване на подкупи от каналджии. Трафикантите са прекарвали нелегално чужди граждани от Турция към Западна Европа и са плащали за това на властите на пункта. Парите от корупционната схема се отчитали на заместник-началника на граничния пункт.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:02, 09.02.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Престъпната група е действала от месец юли миналата година. Според прокуратурата задържаните помагали на определени каналджии да прекарват нелегални мигранти. Обикновено групите били от по 30 човека. Тарифата била твърда - 500 евро на бежанец.


Андрей Андреев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: Събраните доказателства към момента сочат, че длъжностните лица от граничния пункт са искали и са взимали пари от каналджии. В единия вариант, за да пропуснат група от бежанци, а в другия вариант по поръчка да ударят конкурентна каналджийска група.

От прокуратурата нямат информация колко нелегални мигранти са успели да прекарат граничарите от лятото до момента на задържането им. Не е ясно и колко точно пари са събрали от подкупи. В момента на залавянето полицията е намерила 5000 долара в един от граничарите.

Андрей Андреев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: Събраните доказателства към момента сочат, че парите са стигали до заместник-началника на пункта, който също е сред обвиняемите и се казва Стойчо Димитров.

Престъпната схема е била разкрита благодарение на информация от каналджии.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Става въпрос за лоши практики за съжаление от служители на МВР.

Граничарите са задържани за 24 часа. От прокуратурата ще поискат постоянното им задържане под стража. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат от 5 до 15 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Пазарджик се притесняват, че направленията ще намалеят
Лекари от Пазарджик се притесняват, че направленията ще намалеят
ЕК не може да глоби Гърция заради блокадата на границите
ЕК не може да глоби Гърция заради блокадата на границите