НОВИНИ

Капани с отрова за плъхове на пазари във Варна притесняват хората

Десетки кутии с отрова за плъхове, монтирани на тротоара, изненадаха работещите и живеещите на пазара "Чаталджа" във Варна. Хората са притеснени, че на капаните няма предупредителни знаци, а деца и животни имат лесен достъп до опасното вещество.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
22:05, 08.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Продавачите и клиентите на пазара одобряват поставянето на кутиите с отрова. Те ежедневно се сблъскват с вредителите, които повреждат стоката и разнасят болести. Проблемът е не в решението, а в изпълнението.

Стефан Александров:
"Няма знак какво представлява и дали е опасно, или не, и аз изкарах от него отрова, т.е. тя си беше отвънка: на пътеката ти ще сложиш отрова за плъхове, нали минават малки деца?"

Според ръководителя на фирмата изпълнител, капаните са направени според изискванията и това е световен стандарт.

Доц. Цонко Паунов - експерт по хигиена и епидемиология
"Първо, те са заключени, второ, че са така сепарирани вътре, че нито дете, нито коте, нито куче може да достигне до отровата."

Специалните кутии се поставят на пътя на гризачите, не е възможно позицията им да бъде променена. Ако бъдат разрушени при вандалски акт, не са опасни, защото веществото е слабо отровно за хората и с изключително горчив вкус.

Доц. Цонко Паунов - експерт по хигиена и епидемиология
"Дванадесет кутии едно дете трябва да отвори, да изяде, за да се натрови, т.е за да имаме сигурност, ние зареждаме ниски дози по-начесто."

Кутиите вече са монтирани на Централния и Синия пазар в града. Поставянето им на пазар "Чаталджа" тече в момента и е въпрос на дни да се изпълнят всички изисквания за безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Атрактивна акция спря движението по пътя Асеновград-Смолян
​Атрактивна акция спря движението по пътя Асеновград-Смолян
​Река в Сибир потече ярко кърваво-червена
​Река в Сибир потече ярко кърваво-червена