НОВИНИ

Недостиг на медицински сестри в болницата в Благоевград

Недостиг на медицински сестри и акушерки има в болницата в Благоевград. Половината от работещите в момента са в пенсионна и предпенсионна възраст, а млади кадри трудно се намират. От болничната управа казаха, че има реална опасност в близките няколко години болницата, която обслужва около 200 хиляди души в района, да остане без среден медицински персонал.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
20:50, 08.09.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Ниското заплащане е основната причина за липсата на желаещи да започнат работа като медицински сестри и акушерки в болницата в Благоевград. Стартовата заплата в момента е 530 лева, дежурствата са по 12 часа, а често се налага да се работи извънредно и през деня, и през нощта.

Д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград
"Няма как да дадем по-висока заплата. Бюджетът на болницата е така разпределен, че не позволява такова нещо.”

От Здравното заведение се опасяват, че трудно ще успеят да привлекат обучаващите се от една година студенти в Югозападния университет."

Венета Стефанова, главна сестра на МБАЛ-Благоевград
“Те са много малко - 15 медицински сестри и 10 акушерки.”

От болницата казаха, че много от тези, които завършват медицинско образование предпочитат да работят в чужбина, където заплатата им е около шест пъти по-висока. От здравното заведение настовaт за по-голям прием в университета в Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицай ограби бензиностанция
Полицай ограби бензиностанция
Ролята на медиите по време на кризи
Ролята на медиите по време на кризи