НОВИНИ

Каракачанов със сигнал до Цацаров за опити за създаване на македонско малцинство

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България. В него се посочва, че тази дейност се извършва от две неправителствени организации, регистрирани в Благоевград.

Николай Минков
от Николай Минков
20:12, 19.11.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Според източник на "По света и у нас" по случая вече работи Държавната агенция за национална сигурност. Двете организации са регистрирани в Благоевград в периода от началото на август досега.

Красимир Каракачанов поиска в сигнала до главния прокурор двете сдружения да бъдат заличени от регистрите, тъй като в уставите им е заложено извършването на пропагандна дейност, "която открито води към сепаратизъм и формиране на малцинство" - действия, които са забранени в Конституцията на България.

Като доказателства се прилагат и публикации във вестник „Нова Македония" от май и октомври тази година.

Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права и Антични македонци се двете организации, визирани в сигнала до Сотир Цацаров.

В него се посочва, че в техните уставите се съдържа понятието "македонско малцинство" у нас, а заложени цели и задачи са сходни със забранената още преди 20 години у нас партия „ОМО Илинден-Пирин".

Александър Сиди - депутат от ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО: Част от учредителите, които опитаха да направят ОМО "Илинден-Пирин", сега, след като беше обявен за противоконституционен, сега се опитват да направят НПО организации, които да изпълняват същите дейности, които си беше заложила "ОМО Илинден-Пирин".

В сигнала до главния прокурор се посочва още, че двете организации извършват пропагандна дейност, водеща до сепаратизъм. Като доказателства са приложени и извадки от медии, отпечатвани в Северна Македония.

Александър Сиди - депутат от ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО: "Има различни доказателства, включително и обща работа с различни македонистки групи от другата страна на границата, които излизат заедно в протест срещу позицията на България по отношение на Северна Македония и нейното членство в ЕС. Т.е. има достатъчно данни да предположим, че тези организации са създадени с цел превръщането на населението на Пиринска Македония в някакво измислено македонско малцинство, каквато беше целта на ОМО".

Наш екип не успя да открие никой от „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" на посочения от тях адрес в Благоевград. Опитът да се свържем с нейния председател също удари на камък. Успяхме да разговаряме с един от членовете на организацията, но той отказа да ни даде повече информация.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви за "По света и у нас", че е започнала проверка по сигнала, като на този етап държавното обвинение се въздържа от коментар по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
158 къщи за гости са с пълна санкция заради злоупотреба с евросредства
158 къщи за гости са с пълна санкция заради злоупотреба с евросредства
Премиерът инспектира строежа на пътища в Габровско
Премиерът инспектира строежа на пътища в Габровско