НОВИНИ

Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор

Карина Караиванова е новият председател на КФН. За нейното избиране днес в НС гласуваха 139 депутати „за”, 24 - „против” и 11 - „въздържали се”. Тя бе единствената кандидатура за поста, издигната от депутати от ГЕРБ.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
11:09, 28.07.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
карина караиванова новият председател комисията финансов надзор

Караиванова работи във финансовото министерство от 2003 г., цялата й кариера преминава в дирекция „Национален фонд”- отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС, международните финансови институции и управлението на държавния дълг. От декември 2012 г. до февруари 2013 г., Караиванова беше зам.министър на финансите в първия кабинет „Борисов”, в момента е също на тази държавна позиция.

„Натрупаният управленски опит и квалификациите й са предпоставка за компетентно и отговорно управление на КФН”, заяви по време на представянето й в пленарна зала председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Караиванова притежава необходимата квалификация и професионален опит, има отлични експертни и организационни качества, за да заеме ръководната длъжност, добави депутатът.

Изборът изцяло или частично става съобразно законодателството, при стриктно спазване на всички процедури, заяви по време на обсъждането на кандидатурата на Караиванова преди гласуването проф. Румен Гечев от БСП лява България. Правилника за дейността на НС изисква предоставяне на информация на обществеността по повод кандидатурите за председател на КФН. Смисълът на 14 дневния срок е даване на публичност на кандидатурите, отправяне на въпроси и получаване на отговори, поясни той. В случая няма пълноценно публично обсъждане на кандидатурата и правилата не предвиждат никакви изключения за това, каза той. Грубо се нарушават процедурите по избора на председател на КФН, подчерта Гечев и допълни, че в ръцете на финансовия министър се съсредоточава несъразмерно голяма власт, той като той е в основата на издигането на кандидатурата на Караиванова за важния пост. Депутатът от БСП лява България направи предложение да бъде спряна процедурата до постигане на изпълнение на правилата за избор, но народните представители го отхвърлиха. Междувременно Менда Стоянова защити придържането към процедурните правила в случая.

Продължаваме да смятаме, че процедурата е опорочена, това нанесе и имиджови вреди на самата кандидатка, потвърди и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Този орган е натоварен с много важни регулаторни функции, секторът е много съществен за финансовия сектор и от ДПС решихме да подкрепим г-жа Караиванова за поста, посочи той. Цонев подчерта експертните качества на кандидата и изрази надежда тя бързо да сформира своя екип.

По повод атаките срещу Караиванова, че е имало плащания от страна на Корпоративна търговска банка към нея,председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова представи вчера писмо от Караиванова и от съпруга й, с което се посочва, че няма такива плащания.

Карина Караиванова положи клетва пред депутатите.

По-късно пред медиите Караиванова заяви, че няма да прави ревизия на предишното управление на КФН. Тя добави, че не я притеснява конкуренцията. Това, че съм единствен кандидат не е моя вина, отбеляза новият председател на КФН и подчерта, че неин приоритет след назначаването й ще бъде завършване на оценката и качеството на активите на пенсионните дружества. Принципите, от които ще се ръководя в работата си са безпристрастност и прозрачност, а до септември трябва да имам екип, с който да работя, посочи Караиванова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събарят 26 незаконни постройки в район Северен в Пловдив
Събарят 26 незаконни постройки в район "Северен" в Пловдив
Жителите на Сирт започнаха да се връщат по домовете си
Жителите на Сирт започнаха да се връщат по домовете си