НОВИНИ

Казанджии чакат връщане стария режим на работа, за да варят ракия

Патентен данък според броя на казаните за ракия – за това настояват собственици на спиртоварни от Силистренско. Те се оплакват, че забавянето на промените в Закона за акцизите и данъчните складове, приети на първо четене през лятото, ощетява и тях, и клиентите, и държавата. А през това време опашките пред казаните по селата не намаляват.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
19:40, 29.11.2016
Чете се за: 00:33 мин.

От десет години Румен Неделчев държи казан за ракия в силистренското село Професор Иширково. Искането за по-голям капацитет на съдовете обяснява най-вече с различната трайност и сроковете за ферментация на плодовете. Мъжът не може да поеме всички желаещи. Така според него държавата губи от акциза, той губи приходи, а клиентите губят услугата „качествено изваряване на ракия”.

Румен Неделчев
„Клиентите се принуждават да варят нелегално казани и тази причина води до некачествен алкохол и настъпват смъртни случаи.”

Казанджиите искат да се върне старият режим – вместимост на съдовете до 1 000 литра и варене на ракия целогодишно, предлагат и въвеждането на патентен данък.

Пеньо Пенев
„На литър ли ще бъде, на обем ли, на казан ли, на бройка ли и всеки собственик на казани да си определи колко казана ще експлоатира и в зависимост от броя на казаните ще внася патентен данък”, допълва .

Хората от бранша се страхуват, че с времето ще изчезнат производителите на домашна ракия. Те предлагат винпромите да започнат да изкупуват продукцията на хората на приемливи цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Състоянието на Стоянка Мутафова е добро, но актрисата остава под наблюдение
​Състоянието на Стоянка Мутафова е добро, но актрисата остава под наблюдение
Каракачанов: Бихме се опитали да съставим кабинет с много ясна програма
Каракачанов: Бихме се опитали да съставим кабинет с много ясна програма