НОВИНИ

Цветанов: Ако влезем в политическа криза, може да откажем председателство на ЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в студиото на "Още от деня", че от днешните консултации при президента станаха ясни възможните варианти за излизане от политическата криза. Получавайки мандат за съставяне на правителство, ГЕРБ ще го върне. От БСП заявиха, че ще направят същото и ако Патриотичния фронт получи мандат, ГЕРБ би дала подкрепа за съставянето на кабинет на ПФ с министър-председател, който те определят, но да не е от ГЕРБ и министри, които те определят, каза Цветанов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 29.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

По думите му, президентът е този, който ще прецени на кой да връчи третия мандат. "Имаме морален ангажимент, защото връщайки се 2 години назад, когато водихме преговорите за съставянето на сегашния кабинет, тогава всъщност имахме коалиционно споразумение с РБ, а ПФ без да участва във властовите позиции, подкрепяха правителството. Имали сме тежки преговори, но в общи линии се стремяхме да имаме тази стабилност, която имаме днес и в която оставяме държавата, защото предстои гледането на бюджета за 2017 г., който е по-добър от 2016 г.", обясни Цветан Цветанов.

Относно предстоящото председателство на България на ЕС от януари 2018 г., което е сериозен ангажимент на всички български институции, Цветанов заяви, че ако влезем в политическа криза или имаме проблеми в управлението в средата на 2017 г., това означава, че ние трябва да откажем председателството, защото няма как да се подготвим. "Втората половина на 2017 г. ще е най-съществената за подготовката за председателството и ако ние минем през едни предсрочни парламентарни избори, надявам се, че в края на април, началото на май ще имаме и ново правителство и ще може действително да се изпълнят всички ангажименти, които са продиктувани от реализирането на председателството", допълни още Цветан Цветанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият сняг не предизвиква сериозни проблеми в страната
Първият сняг не предизвиква сериозни проблеми в страната
Снегът в област Благоевград не създаде проблеми
Снегът в област Благоевград не създаде проблеми