НОВИНИ

Бюджетната комисия бламира Бюджет 2017

Пенсиите, обезщетенията за безработица, майчинските и всички останали осигурителни разходи са под въпрос за догодина. Това стана ясно, след като депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха частично бюджета на държавното обществено осигуряване за второ четене. От целият текст те подкрепиха само разходната част, както и увеличението на минималната пенсия с 4 лева до 165 лева от юли догодина. Какво се случи и защо депутатите от водещата комисия бламираха реално целия държавен бюджет, вижте в репортажа на Цветелина Катанска и оператора Христо Златков.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:16, 29.11.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Четири часа бяха необходими на депутатите, за да гласуват бюджета на държавата, на здравната каса и на общественото осигуряване. Резултат обаче се оказа доста притеснителен - те отхвърлиха приходите, с които ще се финансират пенсиите, майчинските и останалите социални разходи, а приеха само харчовете по тях.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия:
Чудесно, няма да имаме приходи, ще я караме на разходи. В момента ние родихме един бюджет, който мога да го охарактеризирам като чудовище. Юридически не знам ,ако този бюджет бъде приет в зала как би могъл да работи. Това което се случи в бюджетна комисия, прегласуването на ДОО е връх на безотговорността на някои народни представители в този парламент. Това са три бюджета, които са взаимосвързани. Ако не приемеш един текст в един бюджет, това рефлектира в другия бюджет.

Според Стоянова останалите парламентарни партии, начело с Патриотичния фронт са бламирали умишлено бюджета. Не така обаче възприе ситуацията Емил Димитров, който освен депутат от Патриотичния фронт е и заместник-председател на бюджетната комисия. Неговата версия беше, че партиите не са подкрепили общественото осигуряване, защото ГЕРБ са отхвърлили предложенията им за увеличаване на минималната пенсия на 300 лева.

Емил Димитров, зам.-председател на бюджетната комисия:
От това, което се видя в зала излезе, че мислим за всички други само не за българските пенсионери и за тези, които по случайно ще останат безработни. Българският пенсионер няма възможност да отиде на терминал 1 и да замине, той няма нито възможност нито времеви хоризонт, остава му само да умре.

Гласуването на бюджета на здравната каса също предизвика мини скандал,защото шефовете на институцията дойдоха със закъснение на обсъждането. С леки корекции - увеличение на парите за БАН и на Софийския университет беше приет и държавният бюджет. Повечето от предложенията на депутатите обаче бяха разкритикувани от финансовия зам.-министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев, зам. финансов министър:
Въобще това го е правил човек, който не знам какво познава от бюджетната наука.

Окончателно решение за бюджет 2017 ще бъде взето в пленарната зала до края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече области у нас излизат от кризата за последните 2 две години
Все повече области у нас излизат от кризата за последните 2 две години
Благоевградската поетеса Вася Борисова с две нови книги
Благоевградската поетеса Вася Борисова с две нови книги