НОВИНИ

Частните училища не искат държавната субсидия при сегашните условия

Засега няма частни училища, които ще се възползват от държавната субсидия, която могат да получават според новия закон за училищното образование. Причината е, че те не са съгласни да приемат 20% от учениците си без заплащане на такса, както предвижда законът. Днес представители на частни училища поискаха промяна в новоприетия закон и изплащане на държавната субсидия безусловно и за техните ученици. Според министерството обаче промяна в закона не стои на дневен ред.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:54, 29.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Реално частните училища ще имат възможност да получават държавната субсидия, която се отпуска под формата на единен разходен стандарт за всеки ученик от 2018-та година. Засега обаче няма училища, които да я пожелаят.

Диляна Божинова, зам.-председател на Българската асоциация на частните училища: Това е дискриминационна мярка, защото правейки икономически разчети и това е обсъждано нееднократно с министерството и Комисията по образование в НС, се оказва, че сумата, която частните училища ще получат като държавна издръжка е по-малка от тази, която ще трябва да вложат в безплатната издръжка на 20 % от техните ученици.

От Асоциацията настояват за намаляване или премахване на условието за безплатното обучение на 20 % от учениците и изплащане на пълната издръжка. Такова е и мнението на родителските организации в сферата на частното образование. Според родителите при сегашното положение се оказва, че самите те трябва да поемат издръжката и на децата, които ще учат безплатно.

Ирина Репуц, Родителски инициативен комитет: Това беше едно предложение, което се внесе от Реформаторския блок, в частност вносител беше представител на партията "България на гражданите" на г-жа Кунева. Изключително сме разочаровани, че точно от РБ излезе това предложение, очаквали сме несъгласие от лявото пространство, с което сме свикнали да дебатираме по темата, но това беше откровено заобикаляне на решение на ВАС, потвърждаващо решение на Комисията за защита от дискриминация за отстраняване на тази дискриминация.

От министерството казват, че промяна в закона не може да се очаква.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката в оставка: Законодателят го е разписал много ясно и на този етап екипът на министерството се е насочил към реализирането на съвсем други политики, свързани с образованието въобще и това не е обсъждано.

Родители и учители от частните училища казаха днес, че се надяват на по-голямо разбиране от следващото Народно събрание, следващия кабинет и следващия екип на просветното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободни работни места по хотелите в Банско, Разлог и Добринище
Свободни работни места по хотелите в Банско, Разлог и Добринище
Нова детска градина в Пловдив
Нова детска градина в Пловдив