НОВИНИ

След КСНС: В петък Росен Плевнелиев започва да връчва манадати

В петък президентът Плевнелиев започва процедурата с връчване на манадати в опит за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Това съобщи държавният глава след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Той вярва, че този парламент има потенциал да излъчи нов кабинет. ГЕРБ и БСП потвърдиха, че ще върнат мандата, а Патриотичният фронт, че ще търси подкрепа за ново правителство.

Вера Александрова
от Вера Александрова Надежда Василева
18:03, 29.11.2016
Чете се за: 03:15 мин.
У нас

Бойко Борисов не даде категоричен отговор, но намекна, че част от депутатите на ГЕРБ биха подкрепили такова правителство, без партията да участва в него. Плевнелиев заяви, че много внимателно ще обсъди на кого ще връчи третия мандат, без да посочи конкретна политическа сила. Според конституцията - коя да е третата политическа сила, на която да връчи мандат за съставяне на правителство, е въпрос на лично решение на президента.

На Консултативния съвет президентът Плевнелиев направи поредния опит да убеди политическите сили да се намери общо решение за изход от сложната ситуация след оставката на правителството на Бойко Борисов.

Росен Плевнелиев, президент на България: След проведения КСНС аз продължавам да вярвам, че настоящото НС не е изчерпало своите възможности и все още може да свърши смислени неща за държавата.

От петък Росен Плевнелиев започва процедурата с връчване на мандати. Първите два, както изисква Конституцията, ще са на ГЕРБ и БСП - лява България, които отново потвърдиха, че няма да правят опити за сформиране на правителство. Плевнелиев се надява, че поне третата политическа сила, на която ще връчи мандата ще го реализира, за да не изпадне, по думите му, страната в парламентарна криза. Коя ще е третата сила не каза, но увери.

Росен Плевнелиев, президент на България: Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисъл, допълнителни консултации, разговори на тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за съставяне на правителство, защото това е и моята воля.

Плевнелиев заяви, че още не мисли за назначаване на служебно правителство. Каза, че сега това не е неговата цел. Категоричен е, че ако се стигне до там, ще изпълни задълженията си. Според него в този момент не е добре за страната да се управлява от две служебни правителства - едното на настоящия държавен глава, второто на бъдещия.

Росен Плевнелиев, президент на България: Не ми се иска точно в подобна отговорна ситуация страната да бъде управлявана повече от пет месеца от едно или не дай боже, две служебни правителства. Моето мнение е, че дори някои от политическите сили да очакват дивиденти в такава ситуация, това е доста сериозно заиграване с дългосрочните, стратегическите приоритети на държавата.

Според Плевнелиев референдумът е показал, че хората искат промяна в изборните правила. Предупреди, че конкретните решения трябва да се вземат след сериозни обсъждания с експерти.

Росен Плевнелиев, президент на България: Гласът на всеки да бъде чут и в никакъв случай да не се действа на парче, на коляно и веднага, защото някой сценарист натиска за това.

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, Плевнелиев принципно е съгласен те да са в края на март или началото на април, но подчерта, че това ще е отговорност на новия президент.

Реформаторите ще решават утре каква ще бъде позицията им, ако те получат мандат, но заявиха, че трябва да се търси вариант за съставяне на правителство в този парламент.


;

Политически реакции след КСНС

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: Аз оставям на колегите от ПФ и РБ те да поемат отговорност и да взимат решения. Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха няма да влизаме, не искаме да участваме във властта, а само ще подкрепяме дадени решения. Това им дължа и аз, ако рекат те да направят правителство. Така, както съм заявил аз, няма да съм министър-председател, аз мога да съм премиер само когато е с мандата на ГЕРБ и когато ГЕРБ е спечелил изборите. Тогава имам самочувствието, самоувереността, и политическата отговорност да си нося цялата отговорност. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиера, министри и да си носи отговорността за управлението и всички стъпки.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Заявих и досега изразяваната от БСП - лява България позиция - ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем веднага. Ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че неговият ресурс е изчерпан, че доверието в него е изчерпано и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. Относно датата изразихме мнение, че тя трябва да е 26 март.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Основният въпрос е, че в тази ситуация няма нищо извънредно, има правителство в оставка и Конституцията е ясна, така че в момента основният въпрос е кой носи отговорността и как я носи тази отговорност.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: За нас устойчивост, стабилност и сигурност означава да се търси вариант за използване потенциала на парламента и евентуално съставяне на ново правителство с дясноцентристки акцент. разбира се. Най-страшното би било да хвърлим България в една жестока криза, да я оставим в безвластие 7-8 месеца в тази изключително тежка среда на големи предизвикателства.

БНТ: Ще се опитате ли да съставите правителство и с кого?

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: Естествено.

БНТ: Получихте ли уверение ,че ще ви подкрепят?

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: Засега не, но животът е пред нас.

Румен Йончев - Обединени патриоти: Декларирахме готовността да опитаме реализация на този мандат, иначе зависи от президента Плевнелиев кой ще го получи.

БНТ: Каква подкрепа очаквате да получите?

Румен Йончев - Обединени патриоти: И ГЕРБ и БСП потвърдиха, че няма да участват в съставянето на такова правителство. При получаване на мандат ще проведем разговори с тях и чак тогава ще можем да кажем каква ще е подкрепата.

Волен Сидеров - председател на Атака: Ние имаме добър резултат, можем да кажем - дай да ходим на избори и това външно изглежда най-логичното, но си мисля какви неща могат да се случат през това време. Това, което в Харманли стана, може да бъде детска градина в сравнение с една поредица, верижна реакция от подобни събития.

ГЕРБ атакуваха новоизбарния президент Ручен Радев, че не е присъствал на заседанието. От БСП пък го защитиха и заявиха, че той още не е встъпил в длъжност, за да участва в КСНС.

Борисов отново посочи, че трябва да бъдат подкрепени въпросите на референдума, а от БСП казаха, че ще предложат смесена избирателна система и според тях не трябва да се бърза с радикалните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевградската поетеса Вася Борисова с две нови книги
Благоевградската поетеса Вася Борисова с две нови книги
Нов предпазен щит покрива вече саркофага на реактора в Чернобил
Нов предпазен щит покрива вече саркофага на реактора в Чернобил