НОВИНИ

Все повече области у нас излизат от кризата за последните 2 две години

За последните 2 години във все повече области у нас се наблюдават положителни процеси в икономиката. Възстановят се инвестициите и работните места и се гонят нивата отпреди кризата от 2008 г. Това съобщават от Института за пазарна икономика, като се позовават на свое 5-годишно изследване.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:19, 29.11.2016
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Водещите и най-добре развити в икономическо отношение области в момента София-град и София-област, Стара Загора, Варна, Габрово, Пловдив и Бургас. Те вече са изплували и преодолели кризата. Останалите 19 обаче, все още имат да наваксват. В тях Брутният вътрешен продукт все още е по-нисък спрямо нивата от 2008 г.

Всички области в Северозападна България, без изключение, все още са "под вода" и тепърва им престои да превъзмогнат ударите на кризата. Към изоставащите области за съжаление ясно се очертават и такива от други региони - Търговище, Разград, Силистра и Кърджали. Сред основните двигатели за по-доброто икономическо развитие на определени области е по-големия инвеститорски интерес и по-интензивното усвояване на европейски средства.

Като цяло през изминалата година безработицата намаля във всички области на страната. Въпреки това, в осем области не успяха да открият достатъчно работни места. И това са области с дълбоки структурни проблеми - Силистра, Враца, Търговище и Монтана. Проблемът с недостига на работна ръка става все по-остър. В момента 1/3 от промишлените предприятия изтъкват, че нямат достатъчно хора за разрастването си, а 70% от малките и средни предприятия посочват недостига на кадри като най-голяма пречка за бизнеса си.

Явор Алексиев - икономист, Институт по пазарна икономика: Проблемите остават най-вече в северна централна и северозападната част на страната, където не само не се създават работни места, но и спадът на безработицата е по-бавен. Това се дължи и на профила на работната сила там. Младите бягат в големите градове или в чужбина, което означава, че местните предприемачи имат по-малък избор на работна ръка.

От Института за пазарна икономика са категорични, че с усвояване на европейските фондове, вместо да се преодоляват различията между отделните области у нас - напротив, разликите между тях се увеличават. По-развитите области имат повече възможности и капацитет за усвояването на европари.

В София и региона, където се усвояват най-много европейски средства, БВП на човек вече е равен на средноевропейския - с други думи, София вече е Европа. Не така обаче е в областите, които са на дъното на таблицата - Сливен, Видин и Силистра.

Десислава Николова - гл. икономист, Институт за пазарна икономика: Тези фондове не успяват да помогнат на най-слабо развитите области. Дори виждаме, че областите, които усвояват най-много европейски средства са именно тези, които се развиват най-бързо. София е шампион по усвояване на европейски средства, заради няколко много големи проекта, които бяха осъществени през последните години. 1/3 от областите в страната продължават да изостават и те са със стандарт на живот, който е 1/4 от това, което ние имаме в София като благосъстояние. Виждате за какви огромни разлики става въпрос.

Според експертите, Южна България успя да се възстанови малко по-бързо от кризата, но през последните 2 години Северна България стопи тази дистанция и я догони. В момента доходите в Северна и Южна България са почти еднакви, ако се изключи обаче София. Т. е. високите доходи в столицата са причина да има разлика между 2-те половини на страната.

Пак според експертите, Регионалната политика в България не дава добри резултати. Явно е нужна промяна, тъй като вменените със закони и стратегии цели не се постигат, дори напротив - различията между отделните области се задълбочават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят за село Кърналово вече е осветен
Пътят за село Кърналово вече е осветен
Бюджетната комисия бламира Бюджет 2017
Бюджетната комисия бламира Бюджет 2017