НОВИНИ

Къде да се изкъпем, ако нямаме топла вода, нито бойлер?

Тези дни столичани отново си дадоха сметка колко ценно е богатството да имаш постоянно топла вода. Едни отидоха при близки и приятели от крайните квартали, където планираните ремонти вече приключиха, други се въоръжиха с бойлери, а трети потърсиха алтернативни решения, извън това да притоплиш водата с бързовар. Ние избрахме да сме от четвъртите и да отидем на обществена баня в София.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:04, 12.06.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Оказа се, че от 5-6 функционирали допреди 25 години, днес е оцеляла само една. Банята в Панчарево - място, което като начин и устройство на работа 1 към 1 се припокрива с образа, създаден във филма на БНТ - "Бай Ганьо в Европа".

Булгар, булгар. Позиция, че банята си е българско занимание изразена от героя на Алеко Константинов при посещението му в обществена баня във Виена. Защото по онова време ходеното на баня си било цяло семейно събитие. Хем общуване, хем почистване, та и малко масаж... Днес в последната софийска баня хора с облекло не се допускат. Дори и бански. А хигиената е на ниво.

Място за социални контакти и терапия с лечебна минерална вода. Има и теляк... Дума, която за много от по-младата част от населението не говори нищо. Буквално можем да опишем тази "професия" като човекът, който ще ви изкъпе. В случая това е бай Асен. Потомствен теляк.

Минал по различни пътища, които оставали спомен за себе си под формата на татуировки, показващи жажда за свобода, Асен избира да продължи по семейния път. Нямал голяма алтернатива. Днес това е неговото признание, чуди се обаче на хората, които напоследък идват покрай кризата с топлата вода, а си нямат представа какво е това теляк.

Зимата е най-силният сезон. През лятото основна конкуренция е минералният басейн в близост, но покрай кризата с топлата вода насам идва повечко, клиентела, отбелязва бай Асен.

Идват и чужденци. Не защото там където са отседнали топла водата няма, а тъй като са се осведомили за лечебните свойства на минералната вода. Всъщност по документи бай Асен се води Никола Асенов, но покрай прозвището на дядо си "бай Асен", днес всички го зоват така.

Ако сте от София и нямате топла вода тези дни - това е мястото. А ако не сте от столицата, елате, за да видите, че хилядолетният град е съумял да запази, част от вековните традиции белязали пътя на нашите предци. Утре сутрин обещаваме да продължим разказа за последната обществена софийска баня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от Младост 3 без топла вода почти цяло лято
Част от "Младост" 3 без топла вода почти цяло лято
В Двореца в Балчик посрещат лятото с концерти
В Двореца в Балчик посрещат лятото с концерти