НОВИНИ

Къде се спънаха разговорите за ново правителство?

Ново правителство няма да има и отиваме на предсрочни парламентарни избори - това е политическата новина на деня. Къде се препънаха разговорите - за това говориха в студиото на "Още от деня" Румен Христов от Реформаторския блок и Искрен Веселинов от ВМРО и заместник-председател на ПГ на Патриотичния фронт.

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 20.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Румен Христов - депутат от Реформаторския блок: Въпросът беше дали ще се разберем по реализацията на политики. Именно затова, че не можахме да се договорим за политиките, за програмата, за това, което искаме да свършим няма да има правителство.

По думите му, след официално проведените разговори вчера г-н Цветанов заяви, че мнозинство има. Действително този парламент има мнозинство за съставяне на правителство, но няма разбирателство по отношение на програмата и приоритетите и в този смисъл не можахме да продължим напред. Нормално е да имаме различия, защото ако нямахме различия, щяхме да сме една политическа сила, допълни Христов.

Темата за пенсиите е била една от най-обсъжданите, каза Румен Христов и уточни, че са имали едно постигнато споразумение от неделя по отношение на минималната пенсия от 164 лв. на 180 лв. от 1 януари, което щяло да коства на Бюджет 2017 около 144 млн. лв. За тях финансовият министър е потвърдил, че няма проблем те да бъдат осигурени. Беше поискано и индексиране на другата част от пенсиите и по думите на Христов, разминаването е било в рамките на около 200 млн. лв.


Според Искрен Веселинов, това не е било пазарлък за власт, а пазарлък за стабилност, тъй като не е имало тема за това кой какви властови позиции ще има в този кабинет.

Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ на Патриотичния фронт: ПФ от самото начало след приключване на президентските избори твърди, че това, от което се нуждае България е стабилност, да се запази икономическия растеж и да се запазят устойчивите политики за овладяване на мигрантската криза.

Според него, не разликата в програмите и приоритетите, а в това дали са желали или не стабилност определени политически фактори, се е отразило на изхода на тези преговори. И именно темата за увеличението на пенсиите се е оказала немотивирано отхвърлена без да има никаква причина за това, допълни Веселинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството ще обсъди вдигането на минималната работна заплата до 460 лева
Правителството ще обсъди вдигането на минималната работна заплата до 460 лева
Мевлют Чавушоглу: Турция ще продължи да се бори с Ислямска държава
Мевлют Чавушоглу: Турция ще продължи да се бори с Ислямска държава