НОВИНИ

Без повишение на цената на парното и топлата вода до следващия отоплителен сезон

Няма да се повишава цената на парното и топлата вода до началото на новия отоплителен сезон, заяви за „По света и у нас“ председателят на КЕВР Иван Иванов. Не се очаква и драстично повишение на тока за бита след 1 юли. Шефът на регулатора предупреди трите ЕРП-та, че ако не изпълнят планираните годишни ремонти на мрежите ще им намали цените на електроенергията.

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 28.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

До този момент от „Булгаргаз“ не са поискали поскъпване на синьото гориво през второто тримесечие на годината, съобщи председателят на КЕВР.

Иван Иванов, председател на КЕВР: По този повод, мога да кажа, макар и с голяма доза вероятност, че след 1 април няма да има промяна на топлинната енергия в т.ч. и на топлата вода.

До 31 март ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ трябва да подадат в КЕВР предложение за нови цени на тока за бита от 1 юли.Очаква се и трите енергодружества да поискат поскъпване, което се аргументира със стойността на електричеството, което купуват от борсата, разходите за ремонти на мрежите и размера на инфлацията.

;

От КЕВР имат друго мнение по въпроса.

Иван Иванов, председател на КЕВР: В тримесечен срок, експертите на комисията, разглеждат и се произнасят по тези заявления. Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация.

КЕВР ще проверява как са модернизирали електропреносните мрежи трите ЕРП-та така, както са заложили в своите инвестиционни планове.

;

Председателят на регулатора предупреди ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, че ще ореже цените им, ако не са изпълнили предписанията за годишните ремонти.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Следва коригиране на техните заявления за цени в посока намаляване.

Регулаторът ще провери и изпълнението на ремонтните програми в държавните НЕК и ЕСО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Няма да допусна друг да решава бъдещето на енергийните ни проекти
Румен Радев: Няма да допусна друг да решава бъдещето на енергийните ни проекти
Провал на срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун в Ханой
Провал на срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун в Ханой